Het betaalsysteem Proton wordt vanaf volgend jaar voorgoed begraven. De stopzetting gebeurt in twee fases en gaat binnenkort van start.

Advertentie

Bancontact MisterCash Company trekt vanaf volgend jaar definitief de stekker uit het Proton-betaalsysteem. De digitale portemonnee verdwijnt in twee fasen, zo maakt het bedrijf bekend.

Vanaf 1 oktober 2014 wordt de mogelijkheid om op te laden gradueel afgebouwd. Dat houdt in dat het aantal punten waar gebruikers nog geld op hun kaart kunnen zetten geleidelijk zal verminderen. Vanaf 1 januari wordt het betalen zelf stopgezet, al zal het nog tot eind februari duren om alle terminals uit de markt te halen.

Bancontact MisterCash Company raadt gebruikers aan om hun opgeladen Proton-saldo voor eind februari op te gebruiken. Indien je saldo na deze uitdoofperiode nog niet is opgebruikt, kan je terecht bij je bank om het geld te recupereren.

Proton werd in 1996 gelanceerd als middel om kleine bedragen te betalen. De dienst fungeerde als een soort digitale portemonnee waar je geld van je bankrekening op kon laden, om vervolgens aankopen uit te voeren.

Het betaalsysteem moest echter al gauw het onderspit delven tegenover Bancontact/MisterCash, dat populairder is vanwege het realtime karakter en eveneens kleine betalingen toelaat. Daarom werd in 2012 beslist om het Proton-systeem stop te zetten. Ondertussen kijkt Bancontact MisterCash Company ook naar de toekomst, met de ontwikkeling van een betaalmethode via je smartphone.