Nieuws

Schaduwclouddiensten vormen groeiende bedreiging

Bedrijfsafdelingen die op eigen houtje clouddiensten gebruiken, zadelen hun bedrijf op met heel wat risico's en nodeloze kosten. Deze vorm van schaduw-IT is moeilijk te ontdekken.

Bedrijfsafdelingen en werkgroepen abonneren zich meer en meer op eigen houtje op clouddiensten zonder enige inmenging van hun IT-afdeling. Dat zadelt die bedrijven met heel wat risico’s op, niet alleen op het vlak van gegevensbeveiliging, maar ook voor de transactieintegriteit, businesscontinuïteit en compliance. Dat waarschuwt PricewaterhouseCoopers in een recent rapport.

Deze nieuwe vorm van schaduw-IT is wijder verbreid dan velen denken, omdat het zo eenvoudig is om clouddiensten te gebruiken. “Deze schaduw-IT is moeilijker te vinden, omdat ze zo weinig kost en niet langer binnen de grenzen van het bedrijf werkt,” besluit Cara Beston, cloud risk assurance leader bij PricewaterhouseCoopers.

Onverwachte kosten

Typische clouddiensten die op die manier gebruikt worden zijn volgens PricewaterhouseCoopers collaboration software, storage, CRM-apps en software voor human resources. Het is de taak van de CFO en CIO om al die clouddiensten te ontdekken die onder zijn radar werken.

Heel wat businessgebruikers abonneren zich op een clouddienst omdat ze zo weinig kost. Maar als er geen controle is over hoe de dienst gebruikt wordt, leidt dat vaak tot duplicatie van diensten en hoger dan verwachte operationele kosten. Als elke groep afzonderlijk gelijkaardige clouddiensten gebruikt, lopen de kosten snel de spuigaten uit.

In samenwerking met Computerworld.com.

Op 30 september organiseert Minoc Data Services een seminarie waarop u alles te weten komt over uw organisatie en de cloud en over clouddiensten in het algemeen. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op: www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business