De virtuele Bitcoinportefeuille en -beurs Coinbase breidt uit naar dertien Europese landen, inclusief België en Nederland.

Advertentie

Coinbase, een populaire Bitcoinbeurs uit San Francisco waar gebruikers de virtuele munt kunnen kopen en verkopen, heeft een internationale expansie aangekondigd.

Na de VS, kunnen vanaf vandaag ook inwoners van dertien Europese landen Bitcoins verhandelen via Coinbase België en Nederland zijn daar bij. Coinbase noemt de uitbreiding nog een betaprogramma en stelt voorlopig een dagelijkse transactielimiet van 500 euro in. Op termijn zal die limiet geleidelijk opgetrokken worden.

Coinbase werd in 2012 opgericht en is een populaire bestemming geworden voor mensen die Bitcoins willen kopen of verkopen. Verschillende onlinewinkels die Bitcoins accepteren als betalingsmiddel, zoals Overstock.com of Expedia, gebruiken de site om de transacties te verwerken en de munt om te zetten in dollars. Op dit moment is één Bitcoin ongeveer 473 dollar waard.

Coinbase werkt samen met meer dan 36.000 handelaars en zowat 1,6 miljoen consumenten hebben er een virtuele portefeuille waar ze hun Bitcoins kunnen opslaan. Het bedrijf heeft al meer dan dertig miljoen dollar aan investeringen opgehaald, onder meer bij prominente kapitaalverschaffers als Andreesen Horowitz uit Silicon Valley.

Ups en downs
Voor Bitcoin zelf was 2014 een jaar met ups en downs. De bekende beurs Mt. Gox werd eerder dit jaar failliet verklaard nadat bijna 750.000 Bitcoins uit de digitale kluizen van het bedrijf werden gestolen. De waarde van de virtuele munt daalde daarop sterk.

Desondanks worden Bitcoins almaar populairder en breidt het gebruik van de munt verder uit, zeker in de VS. De Bank of England publiceerde pas een rapport over de impact van dit soort munten op de Britse economie. De centrale bank concludeert dat het digitaal geld vooralsnog geen grote bedreiging vormt voor de stabiliteit van het systeem, maar dat het risico op bijvoorbeeld een prijzencrash of grote fraude wel gevoelig groter is geworden.

Volgens de Bank of England zouden op dit moment minder dan 20.000 Britten Bitcoins bezitten en zijn er dagelijks slechts zo’n 300 transacties met de munt.

Vertrouwen van handelaars winnen
Volgens Coinbase is de uitstap naar Europa dan ook cruciaal voor de groei van Bitcoins op het oude continent. Het bedrijf is er van overtuigd dat door haar komst veel meer handelaars in Europa de munt zullen gaan gebruiken en aanvaarden.