De markt van disk storage groeit amper en de verkoop van high-end systemen blijft zelfs afnemen. Vooral de kleinere leveranciers en entry-level systemen zorgen voor de groei.

Advertentie

De totale markt van disk storage groeide in het tweede kwartaal amper 0,3% ten opzichte van een jaar geleden. De verkoop van high-end storagesystemen nam al het vierde kwartaal op rij af. Nieuw is dat ook de midrange storagesystemen dit kwartaal minder goed verkochten. Dat signaleert volgens onderzoeksbureau IDC at de zwakke vraag nu ook naar andere delen van de markt aan het verspreiden is.

De vraag voor storagesystemen is in mature markten al even aan het afnemen: klanten vertrouwen daar meer op optimalisatietechnologieën om de levensduur van hun bestaande systemen te verlengen. IDC ziet echter een lichtpunt in de cijfers: entry-level storagesystemen groeien, en de verkoop neemt toe in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Kleinere leveranciers doen het goed

In de markt voor externe storage kromp de totale omzet met 1,4%. Als we naar interne en externe storage samen kijken, bedroeg de totale verkochte opslagcapaciteit in de onderzochte periode 11,5 exabytes, een groei van 23,9% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens IDC is dat relatief laag.

EMC bleef de grootste leverancier, maar zag zijn marktaandeel met een procent krimpen tot 22,7%. Bijna alle belangrijke leveranciers zagen hun omzet afnemen, behalve nummer twee Hewlett-Packard: haar marktaandeel verhoogde tot 17,5%. Heel wat groei kwam van de kleinere leveranciers. In de markt voor externe storage stond EMC bijvoorbeeld wel op nummer één met een marktaandeel van 30,1%, maar NetApp kwam op de tweede plaats met 13%.

In samenwerking met Computerworld.com.

Advertentie