Nieuws

Bedrijven kopen onnodig veel cloud

Bewust te veel opslagruimte inkopen gebeurt niet alleen offline, maar ook in de cloud. Grote bedrijven gebruiken slechts de helft van waarvoor ze betalen. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek.

Op 30 september organiseren we een gratis seminarie over cloud computing. Daarom dat we zelf behoorlijk wat cijfers zullen publiceren over het gebruik van cloud, in ons land en daarbuiten. 

Een onafhankelijk onderzoek naar tweehonderd in het Verenigd Koninkrijk gezetelde chief information officers (CIO"s) heeft onthuld dat ze slechts de helft van de ingekochte cloudcapaciteit gebruiken.

Ongeveer negentig procent van hen ziet het aanschaffen van te veel ruimte als een noodzakelijk kwaad.

Cloudprovider ElasticHosts, die opdracht gaf tot het onderzoek, zegt: “Slechte gewoontes als onnodig veel ruimte inkopen en het inleveren op topprestaties worden meegenomen vanuit de offline-wereld naar de cloud. Deels omdat mensen bereid zijn met deze beperkingen te werken.”

In andere woorden: CIO"s die gewend zijn op hun server piekbelastingen op te vangen met extra ruimte, doen dit ook in de cloud. Daar zou het niet nodig moeten zijn. Als je er tenminste van uitgaat dat de cloudprovider een plotselinge toename aankan, zelfs als dit tijdens lunchtijd gebeurt.

Daarnaast geeft 88 procent van de ondervraagde CIO"s toe dat ze een beetje inleveren op de prestaties tijdens piektijden om kosten te besparen.

Opbouw onderzoek
Het onderzoek is gedaan door Vanson Bourne. Honderd ondervraagden zijn CIO bij een organisatie met duizend tot drieduizend medewerkers, de andere honderd CIO"s werken bij een organisatie met meer dan drieduizend medewerkers.

Vijftig respondenten werken bij een financiële dienst, vijftig bij een productiebedrijf, vijftig bij detailhandel, distributie en logistiek en vijftig bij andere commerciële sectors.

Handmatig beheren
Een groot deel van het probleem is dat de meeste bedrijven hun cloud handmatig beheren, wat duurder is. Volgens het onderzoek maakt slechts veertien procent gebruik van een geautomatiseerd proces. Hierdoor kun je wel besparen op de extra benodigde ruimte en daardoor dus ook op de kosten.

“Dit onderzoek toont duidelijk de tekortkomingen van het systeem waarbij je betaalt voor de capaciteit”, vindt Richard Davies, CEO van ElasticHosts. Zijn bedrijf verkoopt Linux IaaS (Infrastructure as a Service) waarbij klanten apart worden gefactureerd voor de opslagruimte en verbruik van de bandbreedte. 

Niet flexibel
Davies: “Zoals het onderzoek laat zien en de helft van de respondenten bevestigt, is de cloud zoals hij nu is niet bepaald flexibel. Hij zou automatisch naar behoefte moeten uitbreiden of inkrimpen, dat gebeurt niet. Tevens wordt niet betaald voor het precieze gebruik. Maar met technologie van de volgende generatie staat de cloud op het punt van veranderen.”

“Onze vraag aan organisaties is heel simpel”, gaat Davies verder. “Waarom zou je betalen voor capaciteit die je niet gebruikt, waarom zou je inleveren op prestaties en waarom zou je je systeembeheerder hier veel tijd aan laten verspillen als dat allemaal niet nodig is? Zodra bedrijven dit zichzelf gaan afvragen is het einde van factureren op basis van capaciteit in zicht.”

Op 30 september organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over "cloud computing". Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op: www.businessmeetsit.be .
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business