Nieuws

Het meest omstreden gadget op het vliegtuig

Er is ophef ontstaan rond een gadget dat op vliegtuigen de ronde doet: de Knee Defender.

De Knee Defender is een kniebeschermer die bestaat uit twee klemmetjes. Die worden aan de stangen van het opklaptafeltje aangebracht. Daardoor kan de passagier in de stoel voor u zijn (of haar) rugleuning niet meer naar achteren kantelen. 

Het apparaatje is ontsproten uit het brein van een bijna twee meter lange Amerikaan, die telkens een stoel tegen zijn knieën kreeg, als de passagier voor hem de stoel naar achteren kantelde. Het apparaatje kost omgerekend een kleine 20 euro. 

Opmars

Het gadget duikt steeds vaker op in vliegtuigen, en dat blijkt niet zonder gevolgen. Enkele weken gelden moest zelfs een vlucht van United Airlines worden omgeleid, nadat twee reizigers aan boord van het toestel vervat raakten in een hoog oplopende ruzie over het gebruik van de Knee Defender.

Een man had het gadget aangebracht en weigerde deze, op vraag van het van het cabinepersoneel, te verwijderen. De vrouw in de stoel voor hem werd toen zo kwaad dat ze een beker water in de man zijn aangezicht deed neerploffen. 

Ergernis

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf al aan dat luchtvaartmaatschappijen zelf moeten beslissen of de Knee Defender aan boord gebruikt mag worden. In sommige gevallen is dat zelfs helemaal niet nodig. Bij  sommige vliegtuigen hebben de zetels dikwijls vaste, niet-verstelbare rugleuningen. 

De grote maatschappijen, zoals United Airlines, verbieden intussen het gebruik van het gadget. Zij halen vaak het argument aan dat passagiers, omwille van veiligheidsredenen, niets aan de uitrusting in een vliegtuig mogen veranderen. Al kan zo"n verbod ook wel de gemoedsrust helpen te bewaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business