Nieuws

Privéfoto’s van filmsterren gelekt: de schuld van iCloud?

Naaktfoto's en -filmpjes van een heel aantal celebrity's kwamen vandaag op het internet terecht. En een lek in Apples iCloud zou de bron kunnen zijn.

Het was vandaag een headline in elke entertainmentkatern of -site: een hele berg pikant materiaal van een aantal bekende vrouwelijke celebrity"s werd verspreid op het intussen beruchte forum 4chan. De bron van dat gestolen materiaal zou een lek in iCloud zijn.

Apples iCloud is het systeem dat ervoor moet zorgen dat de bestanden van iDevice-gebruikers geback-upt en netjes gesynchroniseerd blijven tussen hun verschillende toestellen. Heel wat iPhone-gebruikers laten dan ook hun foto’s en filmpjes automatisch opslaan naar de ingebakken clouddienst. De voorlopig onbekende individuen die het materiaal online plaatsten, claimen dat ze de foto’s gestolen hebben uit de persoonlijke iCloud-accounts van hun slachtoffers.

[related_article id=”158256″]

Een paar dagen eerder werd op code-hostingwebsite GitHub voor het eerst melding gemaakt van een zwakte in de inlogpagina van de Find My iPhone-dienst, die verbonden is met de iCloud. Via die zwakte zouden hackers erin geslaagd zijn om een bruteforce-aanval uit te voeren naar iCloud-accounts.

Apple heeft ondertussen een patch uitgeschreven om dit probleem op te lossen.

Op dit moment is echter niet bevestigd dat de foto’s daadwerkelijk uit iCloud komen en dat de twee gevallen dus gelinkt zijn. Zo wijzen verschillende gedupeerde actrices erop dat de beelden die zogezegd van hen gestolen waren simpelweg getrukeerd zijn, of dat ze helemaal geen Apple-producten gebruiken. Ook de verscheidenheid en de hoeveelheid aan materiaal wijst erop dat het op z’n minst verzameld is uit verschillende bronnen.

In ieder geval is er op dit moment nog geen bewijs dat wijst op een substantieel lek in iCloud. Wel kan de discussie over de veiligheid van de cloud weer in alle hevigheid losbarsten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business