Met een bedrag van 970 miljoen dollar is de overname van Twitch door Amazon de grootste gelddeal ooit in de historie van onlinediensten.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In een poging zijn videostreamingaanbod te vergroten, is Amazon van plan livestreaming videogamewebsite Twitch over te nemen voor om en nabij 970 miljoen dollar. Dat maken beide bedrijven maandag bekend.

De deal helpt Amazon bij het uitbreiden van zijn videostreamingsdienst. Door de overname kan Amazon Prime Instant Video de concurrentie aangaan met streaminggigant Netflix. CEO Jeff Bezos heeft duidelijk laten weten dat het bedrijf zich meer toe gaat leggen op het uitbreiden van zijn videoaanbod, inclusief het maken van eigen originele content.

Videoplatform
Twitch is een videoplatform dat zich volledig richt op gamers. De streams bestaan uit live gamebeelden, commentaar en shows. Het bedrijf stelt dat meer dan 1,1 miljoen unieke gebruikers maandelijks iets streamen. In november waren dat er nog 600.000. De video"s bereiken meer dan 55 miljoen gamers. De gemiddelde gebruiker kijkt 106 minuten per dag.

“Het streamen en bekijken van gameplay is een wereldwijd fenomeen”, zegt Bezos in een verklaring. “Twitch heeft een platform gemaakt dat tientallen miljoenen samenbrengt om elke maand meer dan een miljard aan gameplayminuten te kijken.”

Game Studios
Gaming is een gebied waarop Amazon nog niet veel vooruitgang heeft geboekt. Ondanks de lancering van Amazon Game Studios twee jaar geleden, is het aanbod beperkt. Maar het is duidelijk dat de online verkoper graag onderdeel wil zijn van deze markt. Na de onthulling van zijn mediastreamingapparaat Fire TV in april kwam tevens een optionele controller beschikbaar voor het spelen van games.

Twitch, gelanceerd in juni 2011 door Justin Kan en Emmett Shear, haalde dit jaar de media vanwege livestreams van een via crowdsourcing gefinancierd Pokémon-spel en een goudvis die klassieke games speelde. Video"s op de website kunnen ook bekeken worden op Microsofts Xbox en Sony"s Playstation 4. De toevoeging van deze gameconsoles heeft in het laatste jaar gezorgd voor de grootste groei.

“Amazon en Twitch zijn geoptimaliseerd voor de consument. Beide bedrijven geloven in de toekomst van gaming”, vertelt Shear. “Door onderdeel te worden van Amazon kunnen wij nog meer betekenen voor onze community. We zijn in staat om sneller tools en diensten te ontwikkelen. Deze verandering komt ten goede aan onze community en geeft ons de mogelijkheid om wereldwijd nog meer mensen te bereiken.”

Google
Eerder dit jaar gingen de geruchten dat Google de streamingdienst ook al wilde overnemen. Het idee was om een deel van de ambities van Youtube in te lossen. Geen van beide bedrijven heeft hier destijds op gereageerd.

Volgens een bron van Recode is die deal op niets uitgelopen. Dat was het moment dat Amazon instapte om Twitch over te nemen. The Information en de Wall Street Journal waren de eerste media die iets over de deal naar buiten wisten te brengen.