De IT-wereld wordt vandaag beheerst door vijf grote revoluties. Cloud, mobiel en big data staan hierbij voorop. We zetten ze op een rij naar aanleiding van ons gratis seminarie op 2/9.


De IT-wereld wordt vandaag beheerst door vijf grote revoluties. Cloud, mobiel en big data staan hierbij voorop. We zetten ze op een rijtje naar aanleiding van ons gratis seminarie op 2/9.

Revolutie 1. Cloud


Al het zevende jaar op rij voert cloud computing de lijst aan van belangrijkste IT-trends. De trend haalt (zie kader) zowat de helft meer stemmen dan de tweede uit onze lijst. Het doet ons denken aan de Ronde Van Frankrijk ten tijde van Lance Armstrong.

Maar daar waar het tot voor enkele jaren toch nog vooral bij aankondigingen van leveranciers bleef, is vandaag de klant zelf aan zet. Uit cijfers verder in dit blad, blijkt dat zowat de helft van de Belgische bedrijven al software uit de cloud gebruikt, vooral in functie van HR en banking. Al zijn we er nog lang niet. “De grote cloudadoptie op de werkvloer moet nog komen”, vindt Frank Maene van investeringsfonds Volta Ventures.

Revolutie 2. Mobiel

Ook de tweede revolutie – de mobiele revolutie – gaat breed. Hierbij hoort de trend rond BYOD, mobile apps, -toestellen en – internet. Maar ook de aandacht rond wearables, zoals de cyberbril Google Glass van Google, die recent ook een versie voor dames kreeg, hoort hierbij. Veel mobiele verbindingen gebeuren overigens niet via mensen, maar via machines onderling. “Het concept machine-to-machine of zogenaamde internet of things leeft vandaag heel erg”, stelt Maene.

Bovenal gaat de mobiele revolutie om veel meer dan machines, brillen of apps. Bepaalde sectoren worden helemaal gemobiliseerd en zo door mekaar geschud. Denk maar aan de bekende Uber-taxidienst die in Parijs en Brussel een ware volksopstand bij taxichauffeurs tot stand bracht.

Revolutie 3. Big Data

De laatste twee jaar creëerden we met z’n allen meer digitale data dan de hele mensheid vóór 2003. Had een winkelgigant als Walmart rond de eeuwwisseling ongeveer 200 terabytes (= 200.000 gigabyte) data opgeslagen, dan haalt vandaag elk bedrijf met duizend werknemers deze hoeveelheid. Data sneller worden gegenereerd en ze bestaan uit steeds meer diverse formaten.

Deze gigantische databerg en -aangroei biedt uitdagingen, inzake het bewaren en bewerken, maar tegelijk ook gigantische opportuniteiten, met name in de visualisatie en analyse van al deze data. Bedrijven zijn hier mee bezig. “Big Data is een soort revival van de trend rond datawarehousing van enkele jaren geleden”, stelt Maene.

Revolutie 4. Security

Sinds een jaar of twee komt ook security meer en meer op de agenda. De aanhoudende stroom van berichten over de Amerikaanse overheidsorganisatie NSA zijn hier waarschijnlijk niet vreemd aan. Het gevaar wordt alsmaar concreter. Denk maar aan de twee Belgische overheidsdiensten, Buitenlandse Zaken en Economie, die recent werden gehackt.

Revolutie 5. Datacenter transformatie

Niet alles gaat naar de (public) cloud. Veel bedrijven investeren net in hun eigen apparatuur en datacenter. Dat verklaart ook waarom ook een concept als virtualisatie het erg goed doet in onze rondvraag naar IT trends. Kwestie van de efficiëntie van de eigen IT-infrastructuur te verhogen.

In kader:

10 trends in zakelijke IT

We vroegen aan ongeveer 500 respondenten wat volgens hen dé IT-trend is. Met deze lijst tot gevolg:

1. Cloud computing        25%

2. Bring Your Own Device (BYOD)            11%

3. iPad / tablet  10%

4. Big data 9%

5. Mobile apps  8%

6. Cybercrime   7%

7. Mobiel internet          6%

8. Office365       6%

9. Virtualisatie   5%

10. Android        5%
 

Haalden de top 10 (net) niet:

Windows            3%

Internet of things           2%

Videoconferencing        1%

Software-defined networking 1%

3D Printing 1%

Op 2 september organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over "Trends in ICT". Ook deze thema"s komen er verder aan bod. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op: www.businessmeetsit.be .

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.