Nieuws

Vijf revoluties in IT

De IT-wereld wordt vandaag beheerst door vijf grote revoluties. We zetten ze op een rij naar aanleiding van ons gratis seminarie op 2 september.

De IT-wereld wordt vandaag beheerst door vijf grote revoluties. Cloud, mobiel en big data staan hierbij voorop. We zetten ze op een rijtje naar aanleiding van ons gratis seminarie op 2 september.

Revolutie 1. Cloud
Al het zevende jaar op rij voert cloudcomputing de lijst aan van belangrijkste IT-trends. De trend haalt zowat de helft meer stemmen dan de tweede uit onze lijst. Het doet ons denken aan de Ronde Van Frankrijk ten tijde van Lance Armstrong.

Maar daar waar het tot voor enkele jaren toch nog vooral bij aankondigingen van leveranciers bleef, is vandaag de klant zelf aan zet. Uit cijfers in Smart Business Strategies blijkt dat zowat de helft van de Belgische bedrijven al software uit de cloud gebruikt, vooral in functie van HR en banking. Al zijn we er nog lang niet. “De grote cloudadoptie op de werkvloer moet nog komen”, vindt Frank Maene van investeringsfonds Volta Ventures.

Revolutie 2. Mobiel
Ook de tweede revolutie – de mobiele revolutie – gaat breed. Hierbij hoort de trend rond BYOD, mobile apps, -toestellen en – internet. Maar ook de aandacht rond wearables, zoals de cyberbril Google Glass van Google, die recent ook een versie voor dames kreeg, hoort hierbij. Veel mobiele verbindingen gebeuren overigens niet via mensen, maar via machines onderling. “Het concept machine-to-machine of zogenaamde internet der dingen leeft vandaag heel erg”, stelt Maene.

Bovenal gaat de mobiele revolutie om veel meer dan machines, brillen of apps. Bepaalde sectoren worden helemaal gemobiliseerd en zo door elkaar geschud. Denk maar aan de bekende Uber-taxidienst die in Parijs en Brussel een ware volksopstand bij taxichauffeurs tot stand bracht.

Revolutie 3. Big data
De laatste twee jaar creëerden we met z’n allen meer digitale data dan de hele mensheid vóór 2003. Had een winkelgigant als Walmart rond de eeuwwisseling ongeveer 200 terabytes (= 200.000 gigabyte) data opgeslagen, dan haalt vandaag elk bedrijf met duizend werknemers deze hoeveelheid. Data sneller worden gegenereerd en ze bestaan uit steeds meer diverse formaten.

Deze gigantische databerg en -aangroei biedt uitdagingen, inzake het bewaren en bewerken, maar tegelijk ook gigantische opportuniteiten, met name in de visualisatie en analyse van al deze data. Bedrijven zijn hiermee bezig. “Big data is een soort revival van de trend rond datawarehousing van enkele jaren geleden”, stelt Maene.

[related_article id=”161563″]

Revolutie 4. Security
Sinds een jaar of twee komt ook security meer en meer op de agenda. De aanhoudende stroom van berichten over de Amerikaanse overheidsorganisatie NSA zijn hier waarschijnlijk niet vreemd aan. Het gevaar wordt alsmaar concreter. Denk maar aan de twee Belgische overheidsdiensten, Buitenlandse Zaken en Economie, die recent werden gehackt.

Revolutie 5. Datacenter transformatie
Niet alles gaat naar de (public) cloud. Veel bedrijven investeren net in hun eigen apparatuur en datacenter. Dat verklaart ook waarom ook een concept als virtualisatie het erg goed doet in onze rondvraag naar IT-trends. Kwestie van de efficiëntie van de eigen IT-infrastructuur te verhogen.

10 trends in zakelijke IT
We vroegen aan ongeveer 500 respondenten wat volgens hen dé IT-trend is. Met deze lijst tot gevolg:

1. Cloud computing: 25%

2. Bring Your Own Device (BYOD): 11%

3. iPad/tablet: 10%

4. Big data: 9%

5. Mobile apps: 8%

6. Cybercrime: 7%

7. Mobiel internet: 6%

8. Office365: 6%

9. Virtualisatie: 5%

10. Android: 5%
 

Haalden de top 10 (net) niet:

Windows: 3%

Internet of things: 2%

Videoconferencing: 1%

Software-defined networking: 1%

3D Printing: 1%

Op 2 september houden Smart Business en ZDNet.be een gratis seminarie over "Trends in ICT". Ook deze thema"s komen er verder aan bod. Meer info vind je op www.businessmeetsit.be .

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business