Nieuws

Zeven futuristische alternatieven voor het wachtwoord

Wachtwoorden zijn voorlopig nog een noodzakelijk kwaad, maar achter de schermen wordt er volop gewerkt aan alternatieven.

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van defensie, voert als onderdeel van zijn Active Authentication project onderzoek uit naar nieuwe technologieën voor authenticatie. Misschien logt u over enkele jaren wel niet meer in met een wachtwoord, maar op één van de volgende manieren:

1. Microhandbewegingen

Als u een smartphone vasthoudt, maakt uw hand minuscule bewegingen, die bruikbaar zijn om u te identificeren. Ook de manier waarop u veegbewegingen maakt en de pauzes tussen die bewegingen variëren sterk van individu tot individu.

2. Activiteitsanalyse

De accelerometers en gyrosensoren in uw smartphone kunnen een unieke ‘vingerafdruk’ maken van de manier waarop u wandelt en rechtstaat. De lengte van uw stappen, de manier waarop u uw lichaam balanceert en de snelheid waarmee u wandelt, het zijn allemaal factoren die u uniek maken.

3. Stylometrie

De manier waarop we taal gebruiken kan onze identiteit prijsgeven, waardoor onze smartphone het merkt als er iemand anders aan het typen is. Het gaat dan niet alleen om de woorden die u gebruikt, maar ook om grammaticale eigenaardigheden, uw zinsconstructies en zelfs de taalfouten die u vaak maakt.

4. Microgolfhartslagen

Microgolfsignalen die uw smartphone uitzendt, reflecteren op uw lichaam en worden door de telefoon terug opgevangen en geanalyseerd. Met genoeg versterking kan uw smartphone zo zelfs uw hartslag detecteren, die voor iedereen een uniek ritme heeft.

5. Systeemanomalieën

Uw pc kan willekeurige foutmeldingen tonen en dan analyseren hoe de gebruiker reageert. Op die manier zou het een indringer moeten kunnen onderscheiden van de normale gebruikers.

6. Biometrische analyse

Sensoren die uw vingerafdruk registreren zijn de bekendste vorm van biometrische analyse, maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden om persoonlijke eigenschappen voor authenticatie in te zetten. Zo kan uw telefoon u vragen om uw wachtwoord hardop te zeggen. Als het de karakteristieken van uw stem herkent, wordt u ingelogd.

7. Visuele vingerafdrukken

Een pc kan kijken naar de manier waarop u uw vensters op uw bureaublad organiseert, hoe u ze vergroot of verkleint en welke muisbewegingen u maakt. Een smartphone kan nog verder gaan en de camera’s gebruiken voor een beeld van u en uw omgeving (of uw voeten). Op basis van die visuele vingerafdrukken bepaalt het wie de telefoon vastheeft: u of iemand anders.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business