De opslagwereld is, inzake aanbieders, verdeeld over twee grote domeinen.


De opslagwereld is, ook inzake aanbieders, verdeeld over twee grote domeinen. Bij kleinere bedrijven gaat het in eerste instantie om harde schijven die zijn ingebouwd of aangesloten op een server.

Al neemt, vooral bij de grotere bedrijven, ook netwerkopslag toe (vooral NAS en in zekere zin ook SAN), het andere domein in de zakelijke opslagwereld. 

Bij middelgrote tot grote bedrijven (alle bedrijven met meer dan 100 werknemers) duikt vooral SAN en Tape op als opslagtechnologie. NAS volgt op enige afstand, maar is van de drie de enige die echt stijgt.


William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.