Veel fabrikanten geven gratis producten weg in ruil voor een beoordeling op websites. Samsung doet de Galaxy Tab S cadeau.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Dure producten beoordelen en daarvoor beloond worden. Dat is mogelijk bij de Raving Reviews op de Duitse variant van Amazon. Elektronicagigant Samsung is op het moment zelfs erg genereus. 

(beeld: heise.de)

Veel mensen die online wel eens iets bestellen kijken daarbij onder meer naar de ervaringen van andere kopers. Alleen weet bijna niemand hoeveel moeite sommige bedrijven stoppen in het krijgen van goede beoordelingen voor hun producten.

Galaxy Tab S
Neem bijvoorbeeld de Galaxy Tab S van Samsung. Van de tachtig recensies die Amazon.de op 11 augustus telde, is meer dan de helft afkomstig van mensen die de tablet gratis kregen. Waarschijnlijk is daarom de gemiddelde score gestegen van 3,5 naar 4 sterren.

Ongeveer twintig reviewers schrijven dat ze een gratis tablet van Samsung hebben ontvangen “om het product te testen”, “omdat ze zijn uitgekozen als tester” of een soortgelijke formulering. Wat er niet bijstaat is dat ze het apparaat van enkele honderden euro"s als beloning voor hun recensie niet terug hoeven te sturen.

Testapparatuur houden
De voorwaarden zijn te vinden op de speciale tablettestwebsite van Samsung. De deelnemers dienen minimaal twee reviews te plaatsen bij online winkels, vergelijkingswebsites of op hun eigen blog. Als de tester voldoet aan de gestelde voorwaarden en de beoordelingen per e-mail doorstuurt naar Samsung, dan mag hij de testapparatuur gratis houden.

Alle deelnemers weten dat zij de tablet na afloop mogen hebben. Het is daarom ook geen verrassing dat de beoordelingen stuk voor stuk erg positief uitvallen. Op Amazon hebben vijftien van de twintig testers die zeker een gratis tablet hebben gekregen, de volle score van vijf sterren gegeven. De overige vijf kwamen uit op vier sterren. Dat is toch een gemiddelde van 4,75 sterren.

Speciale club: Amazon Vine
Ongeveer 25 beoordelingen zijn afkomstig van Amazon Vine. Dit is een club van producttesters. Leden hiervan krijgen af en toe een apparaat toegestuurd om te testen. Daarvan plaatsen ze dan een review. Deze krijgen een speciale kleur, zodat ze makkelijk herkenbaar zijn.

Wat de bezoekers van Amazon niet weten, omdat dit nergens staat uitgelegd, is dat de clubleden de testapparatuur na afloop vaak mogen houden. Dit heeft uiteraard een positieve uitwerking op de beoordeling.

De Vine-leden geven de Galaxy Tab S gemiddeld een 4,4. Dat is net iets lager dan de andere testers die het product gratis krijgen. Mensen die de tablet zelf hebben aangeschaft geven gemiddeld 3,5 sterren.

Andere houding
Amazon benadrukt wel dat alleen mensen met de meest nuttige beoordelingen worden toegelaten tot deze bijzondere club. En dat fabrikanten geen enkele invloed hebben op de reviews. Maar wie een ultrabook cadeau krijgt, iets waarvoor je normaal diep in de buidel mag tasten, heeft een andere houding ten opzichte van het product dan iemand die ervoor betaald heeft.

Van Amazon Vine en Samsung is het duidelijk dat ze de tester een gratis product aanbieden, maar er zijn ook fabrikanten die niet zo open en bloot werken. Neem bijvoorbeeld kleine handelaren die accessoires via Amazon verkopen. Zij schrijven mensen aan die al eens een review hebben geplaatst met de boodschap dat ze gratis testhardware kunnen krijgen. Het enige wat ze daarvoor moeten doen is een beoordeling plaatsen. Daarna mogen ze het product houden. Wie artikelen wil blijven ontvangen schrijft natuurlijk geen kritisch verhaal.

Regel: geld geven mag niet
De regels van Amazon verbieden dergelijke zaken niet. Hoewel het niet toegestaan is beoordelingen achter te laten waarvoor de gebruiker geld krijgt, geldt dit niet voor het weggeven van producten. Dat kan ook niet anders, want anders overtreedt Amazon met Vine zijn eigen huisregels. Amazon vereist ook niet dat je in je bericht vermeldt dat je het product in kwestie gratis hebt gekregen voor het maken van een review.

Waar Amazon wel een punt van maakt is dat het product van tevoren al beschikbaar is gesteld aan de tester. Dit mag niet als beloning nog achteraf. Het is niet in de regels te vinden of wat Samsung doet mag: op voorhand een tablet weggeven met als voorwaarde dat de ontvanger een recensie plaatst.