Met zijn tijdelijke verblijfsvergunning is de voormalige NSA-medewerker vrij om te gaan en staan waar hij wil, ook in het buitenland.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De voortvluchtige voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die uit de school klapte, krijgt asiel in Rusland. “Zijn verzoek is geaccepteerd en als gevolg heeft Edward Snowden een verblijfsvergunning ontvangen voor drie jaar”, laat zijn Russische advocaat Anatoly Kucherena weten. 

Daardoor is de 31-jarige Snowden nu vrij om te gaan en staan waar hij wil. “In de toekomst moet Edward besluiten of hij een permanente inwoner en dus burger van Rusland wil worden of dat hij terugkeert naar de Verenigde Staten”, voegt Kucherena daar nog aan toe.

Sheremetyevo
Een jaar geleden kreeg Snowden ook al een Russische verblijfsvergunning voor twaalf maanden. Dit was nadat hij een aantal weken doorbracht op Sheremetyevo, het vliegveld van Moskou, omdat zijn paspoort was ingetrokken. Eigenlijk was hij op weg naar Zuid-Amerika.

Kucherena ontkent dat Snowden begeleid wordt door Russische veiligheidsdiensten, maar dat hij alleen beschikt over een beveiligingsteam dat hij zelf heeft ingeschakeld. “Wanneer het over veiligheid gaat maakt Edward in alle gevallen zelf de beslissing”, zegt zijn advocaat.

Teruggetrokken leven
Door de gelekte documenten van Snowden ontstond wereldwijd een enorme rel over de spionageactiviteiten van de Verenigde Staten in zowel binnen- als buitenland. Zelf leidt Snowden momenteel een zeer teruggetrokken leven in Moskou. Hij geeft zelden een interview en laat zich nooit ergens publiekelijk zien.

De Russische media beweren hem af en toe in de stad te spotten. Afgelopen dinsdag nog plaatste de pro-Kremlin website Life News een foto van een lachende Snowden in pak. Hij zat nabij een vergulde pilaar. Volgens de website is de foto in juli gemaakt toen de Amerikaan een opera bijwoonde in het historische Bolshoi-theater.

WikiLeaks
Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, dringt er bij Edward Snowden op aan dat hij erg goed op zijn veiligheid moet letten. Zeker als hij besluit buiten Rusland te reizen nu hij een verblijfsvergunning heeft ontvangen.

“Uiteraard is ons advies dat hij extreem voorzichtig moet zijn”, zegt Assange, die zelf een groot fan van Snowden is, tijdens een videoconferentie op het forum over vrijheid van meningsuiting in Mexico City.

Assange verscheen met een baard en lange witte haren. De 43-jarige Australiër houdt zich al meer dan twee jaar schuil in de ambassade van Ecuador in Londen. Vanaf daar vecht hij tegen Zweedse beschuldigingen van seksueel misbruik. De klokkenluider vreest dat als hij naar Zweden gaat dat hij uitgeleverd wordt aan Amerika. Daar willen ze hem graag vervolgen voor het publiceren van geheime documenten.