Facebook lanceert een app in Zambia die gebruikers gratis toegang moet geven tot een beperkt aantal internetdiensten, in een poging het wereldwijde internetgebruik op te krikken.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Facebook wil met zijn Internet.org-project het internet toegankelijk maken voor mensen die vandaag nog niet online kunnen gaan. Op veel plaatsen in de wereld is de infrastructuur om op het web te surfen nauwelijks aanwezig, en waar dat wel het geval is, blijkt toegang vaak te duur.

In Zambia werkt Internet.org nu samen met de lokale telefonieprovider Airtel om enkele online services gratis naar gebruikers te brengen. Wie online gaat via de app zal geen datakosten betalen, waarmee een grote hindernis voor internetgebruik in de derde wereld wegvalt.

Gratis Wikipedia

Niet heel het internet zal gratis beschikbaar zijn via de app, maar het aantal aangeboden diensten beperkt zich niet tot Facebook en de Messenger-app. Ook Accuweather en Wikipedia zijn toegankelijk, net als medische websites, sites om jobs te zoeken en een app ter promotie van vrouwenrechten. Je kan zelfs gratis googelen, al zal klikken op zoekresultaten wel geld kosten.

In totaal biedt Internet.org dertien gratis diensten aan. Wie op een link klikt die buiten het gratis internet ligt krijgt eerst een waarschuwing, zodat niemand per ongeluk opgezadeld wordt met ongewenste datakosten.

Featuretelefoons

Natuurlijk heeft niet iedereen in Zambia een smartphone, maar ook daar is aan gedacht. “De app werkt zowel op Android als op de eenvoudige featuretoestellen waar de meeste Zambianen mee rondlopen”, aldus Guy Rosen, productmanagementdirecteur bij Internet.org.

Volgens Rosen heeft Zambia een internetpenetratiegraad van amper vijftien procent. In een land met vijftien miljoen inwoners wil dat zeggen dat er nog heel wat mensen met het net te verbinden zijn. Als de app een succes is, zal hij in de toekomst ook naar andere landen komen. Vongens Internet.org leeft tachtig procent van de offline populatie immers binnen 2G-bereik.

Ook die overige twintig procent wordt niet vergeten door Mark Zuckerberg: zijn bedrijf werkt momenteel aan de bouw van drones met het doel het web op termijn ook naar hen te brengen.