Nieuws

Maakt Apple oude iPhones opzettelijk trager?

Het lijkt geen toeval dat je iPhone na een tijdje helemaal dichtslibt. Alles wijst erop dat Apple daar hoogstpersoonlijk voor instaat.

Bij aankoop schiet een nieuwe iPhone uit de startblokken als de smartphoneversie van Usain Bolt op steroïden. Geef het echter een jaar of twee, en de prestaties doen meer denken aan die van een atleet in de Paralympics met een gebroken rolstoelwiel. Toeval, kan je denken. Worden alle toestellen immers niet trager na verloop van tijd?

Daar zit een grond van waarheid in, maar normaal gebeurt dat gradueel naarmate je meer software op je toestel plaatst en je verwachtingen verschuiven. In contrast daarmee is het erg opvallend hoe snel de iPhone zijn jeugdige frisheid verliest. De toestellen worden niet gradueel trager, het verlies aan prestaties gebeurt erg plots, en op wel erg verdachte momenten.

[related_article id=”158256″]

Kwatongen beweren dat Apple zijn iPhones opzettelijk trager maakt na verloop van tijd, om de aankoop van een nieuw exemplaar te stimuleren. Als initiële reactie is het eenvoudig om zulke claims af te doen als indianenverhalen, maar een onderzoek wijst uit dat de kwatongen hoogstwaarschijnlijk de waarheid spreken.

Harvard en Trends

Laura Trucco, PhD-student aan de universiteit van Harvard, besloot eens in Google Trends te duiken en stelde vast dat de zoekterm ‘iPhone slow’ geweldig aan populariteit wint rond de periode dat een nieuwe iPhone op de markt komt. Een interessante aanwijzing, maar klopt dat ook?

Er wordt inderdaad veel meer informatie gegoogeld voor ‘iPhone slow’ rond de maand dat Apple een nieuwe iPhone uitbrengt. De pieken zijn bovendien niet de minste: de hoeveelheid zoekopdrachten verdubbelt bij elke nieuwe release. Naarmate de iPhones later in het jaar verschijnen, verschuiven ook de pieken mee.

De pieken in de zoekterm "iPhone slow" vallen onmiskenbaar elke keer samen met de release van een nieuwe iPhone.

Correlatie en causaliteit

Hoe komt het nu dat meer mensen hun iPhone als traag ervaren rond de tijd dat er een nieuw toestel uitkomt? Zou het kunnen dat de vergelijking met een nieuwe iPhone de oude veel trager doet lijken? De kans bestaat, al is het onwaarschijnlijk. De nieuwe iPhone mag dan wel sneller zijn dan oudere exemplaren, ook oudere toestellen bevatten genoeg pk’s dat ze normaal gezien veel langer vlot moeten draaien dan ze in werkelijkheid doen.

Ook Androidtoestellen komen met regelmaat van de klok uit, denk maar aan de Galaxy S-reeks van Apples grootste concurrent Samsung. Bij die smartphone (of eender welke andere Androidtelefoon wat dat betreft) is er echter helemaal geen sprake van pieken, laat staan bij het uitkomen van een nieuw toestel. Hardwarematig zijn de verbeteringen tussen de nieuwe generatie Galaxy en de nieuwe generatie iPhone echter te vergelijken.

Andere toestellen, zoals de S-reeks van Samsung, kennen een graduele vertraging, zoals je zou verwachten. (Deze schaal is kleinder dan bij de iPhone, de totale hoeveelheid zoekopdrachten ligt een stuk lager.)

Hoewel de pieken in de zoektocht naar een oplossing voor het ‘iPhone slow’-probleem wel degelijk correleren met het uitkomen van een nieuwe iPhone, lijkt een causaal verband dan ook wat vergezocht. De pieken vallen echter samen met een andere gebeurtenis, waar Apple ook de volle verantwoordelijkheid voor draagt.

iOS

De release van een nieuwe iPhone wordt immers vergezeld van een update van iOS. Telkens wanneer er een nieuwe iPhone uitkomt, wordt ook de nieuwste versie van iOS gepusht naar de meeste oudere iPhones. En net op dat moment lijkt iedereen zijn Appletelefoon plots als trager te ervaren.

Het lijkt dan ook niet zo vergezocht om te vermoeden dat Apple de updates van het mobiele OS niet voldoende optimaliseert voor oudere toestellen. Dat gebrek aan optimalisatie houdt de populaire smartphonefabrikant echter niet tegen om de nieuwe versies van het besturingssysteem uit te rollen naar de recentere iPhones.

Natuurlijk is het niet verplicht om je iPhone te updaten, maar nieuwe functies zijn verleidelijk en Apple doet niet vermoeden dat het nieuwe OS misschien niet geschikt is voor je oudere toestel. Wil dat dan zeggen dat Apple je smartphone opzettelijk trager maakt, om je tot de aanschaf van een nieuw toestel te verleiden?

Schuldig verzuim

Het ziet er in ieder geval sterk naar uit dat Apple niet veel moeite doet om je bij je oudere toestel te houden. Kwaad opzet kan je zoiets niet noemen, schuldig verzuim komt al meer in de buurt. Omdat Apple zowel de hardware als de software van de iPhone controleert is het immers eenvoudig om oudere toestellen update na update trager te maken. Apple heeft weinig motivatie om de nieuwe versie van iOS te optimaliseren: hoe meer mensen er daadwerkelijk een nieuwe iPhone kopen, hoe spectaculairder de verkoopcijfers en hoe groter de winst.

Onze conclusie blijft natuurlijk gebaseerd op speculatie. Google Trends toont een correlatie aan maar geeft geen oorzaken voor een bepaald verband. Misschien is er wel een meer onschuldige uitleg voor de ongeziene correlatie tussen trage iPhones en nieuwe updates.

Reactie Apple
In een beknopte reactie verwijst Apple naar enkele artikels waarin enkele tegenargumenten te lezen staan. Zou zo het natuurlijk kunnen dat iPhones simpelweg trager worden door het vele gebruik. Daar staat dan weer tegenover dat alle smartphones veel gebruikt worden. Verder is er natuurlijk het argument dat Apple er geen baat bij heeft zijn toestellen opzettelijk te vertragen. Als de iPhone consequent te traag wordt na één à twee jaar, dan zou het bedrijf zijn klanten immers in de richting van Android jagen.

Android

Bij Android zien we een dergelijk prestatieverlies niet of nauwelijks, omdat de kaarten daar anders liggen. Google maakt het Android OS, maar niet de hardware, en heeft er dus alle belang bij dat Android zo vlot mogelijk draait op zo veel mogelijk toestellen. De fabrikanten aan de andere kant hebben nauwelijks controle over het besturingssysteem: zij brengen wel nieuwe en snellere telefoons uit, maar de oude toestellen blijven van perfecte ondersteuning door Google genieten.

De Android-ontwikkelaars doen zelfs actief moeite om hun OS niet enkel nieuwe functies te geven, maar ook efficiënter te maken. Zo zal de nieuwste versie van Android, Android L, een stuk minder veeleisend zijn voor je systeem dan het oudere Android 4.2. Tragere toestellen die een update krijgen worden in dat geval zelfs sneller.

Voor de komst van Android L waren bepaalde updates echter te zwaar voor veel Androidtoestellen. In één van de artikels waar Martijn Kroonstuiver, woordvoorder bij Apple, naar verwijst, haalt hij als argument boven dat bijna alle iPhones de nieuwste versie van iOS draaien, terwijl de meeste Androidtoestellen nog voorzien zijn van een oude versie.

De vraag is in dat geval wat het beste is. Apple rolt de updates voor iOS uit voor iedereen, met vertragingen tot gevolg, terwijl Androidtelefoons geen nieuwe Android krijgen wanneer hun hardware te min bevonden wordt. In het ene geval krijg je alle nieuwe functies, maar een trage telefoon, in het andere geval mis je de laatste nieuwigheden, maar blijft je toestel wel naar behoren werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business