Nieuws

De comeback van de Asimo-robot

Honda heeft de nieuwste versie van de Asimo voorgesteld, zijn behendigste en meest kundige robot tot nog toe.

Als de vooruitgang in de robotica nog een tijdje in hetzelfde tempo doorgaat, dan zouden sciencefictionfilms als I, Robot, AI en Blade Runner wel eens snel werkelijkheid kunnen worden.

Robots met menselijke gezichten die in staat zijn om bijvoorbeeld patiënten in ziekenhuizen te verzorgen, zijn misschien niet zo ver meer weg als we eerst dachten.

Het Japanse Honda laat zien waartoe het in staat is met zijn Asimo (Advanced Step in Innovative Mobility). Het bedrijf wilde een robot ontwikkelen die “mensen helpt en met hen kan interageren in hun dagelijkse omgeving”. De nieuwste versie van het apparaat komt daar aardig in de buurt.

Autonome machine
De nieuwste Asimo is een "autonome machine" geworden die beslissingen over zijn gedrag kan nemen op basis van wat er in zijn omgeving gebeurt, bijvoorbeeld de bewegingen van mensen. Zo kan hij inschatten waar mensen naartoe stappen en ervoor zorgen dat hij niet tegen hen opbotst. Hij is in staat om de gezichten van drie mensen tegelijkertijd te herkennen en hun stemmen te volgen, een kunstje waar zelfs de meeste mensen het moeilijk mee hebben.

Asimo kan ook voorwaarts, achterwaarts en zijwaarts stappen, zich omdraaien en gemakkelijk bochten nemen. Zelfs een trap tegen een voetbal geven lukt hem. Ook springen op één of twee benen is geen probleem. En met zijn snelheid van negen kilometer per uur is het zelfs de snelste humanoïde robot ter wereld.

Beleefd en hulpvaardig
Asimo is in staat om gebarentaal in het Engels en het Japans te begrijpen, kan op oneven terrein zijn evenwicht houden en netjes naast iemand lopen. Hij is ook beleefd en hulpvaardig: op eenvoudig verzoek brengt hij een drankje en hij zal je ook de hand schudden om je te begroeten. Zijn vingers zijn ook erg gevoelig, als hij drank in een papieren bekertje schenkt, zal hij ervoor zorgen dat hij het bekertje niet plat knijpt.

Honda maakt al sinds 1986 robots. Om een idee te geven: het allereerste exemplaar kon enkel in een rechte lijn lopen en moest vijf seconden nadenken om één pas te kunnen zetten. De eerste Asimo werd in 2000 gelanceerd. In 2007 koppelde het bedrijf twee robots aan elkaar om ze te laten samenwerken en moeilijke problemen zo efficiënt mogelijk te laten oplossen.

Honda zegt nog meer zijn schouders onder het robotproject te willen zetten, om op een dag robots te kunnen maken die mensen assisteren bij moeilijke en gevaarlijke taken. Onder meer de reddingswerken na de aardbeving van 2011 in Japan maakte die noodzaak duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business