Open data, het nieuwe goud?

Bepaalde instellingen stellen hun gegevens en voorspellingen, gedetailleerd of in de vorm van statistieken, ter beschikking. Dat gebeurt soms gratis, soms tegen betaling.

Het begrip ‘open data’ omvat alle gegevens die door overheidsadministraties van elk niveau (gemeente, stad, gewest, België, Europa) vrijgegeven worden voor raadpleging en hergebruik door burgers, privébedrijven en organisaties.

Bepaalde instellingen stellen nu eenmaal hun gegevens en voorspellingen, gedetailleerd of in de vorm van statistieken, ter beschikking. Dat gebeurt soms gratis, soms tegen betaling.

Voorbeelden zijn het Koninklijk Meteorologisch Instituut, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid of de Kruispuntbank van Ondernemingen. “Open data biedt vele mogelijkheden. Daarom spoort Fedict Belgische overheidsdiensten aan om zo veel mogelijk data beschikbaar te stellen via data.gov.be”, vertelt Sven Forster, directeur-generaal Informatiebeheer bij Fedict.

Overheden stellen ook meer en meer hun gegevens ter beschikking. Alles wat geen bedreiging vormt voor de privacy komt in aanmerking. “Het vrijgeven van data en informatie voor hergebruik is nu de norm in Vlaanderen”, beweert Noël Van Herreweghe, programmamanager bij Open Data Vlaanderen. “De Vlaamse overheid is een van de sterke regio’s in Europa inzake open data.”

Gebruik

Open data is een vlag die vele ladingen dekt. Soms bevinden de gegevens zich in een Excel-bestand. U mag het bestand kopiëren naar uw harde schijf, de gegevens opslaan in een databank, en een query creëren die de gegevens van uw organisatie combineert met de ontvangen data. U vindt ook bestanden in XML-formaat, en ook geografische gegevens opgeslagen in KML-bestanden. Soms is het de bedoeling dat uw informaticus een programma schrijft en gebruikmaakt van de voorgestelde API (Application Programming Interface) om de gegevens op te halen.

Aan de slag

Als organisatie kunt u op diverse manieren gebruikmaken van open data. In eerste instantie gaat het om gegevens over uw (potentiële) klanten. Bedient u een nichegroep? Waar wonen uw klanten? Waar kopen ze? Hoe evolueert hun aankoopgedrag? De tweede invalshoek is om gegevens voor uw (potentiële) klanten te vinden.

Bijna iedereen zoekt informatie over het weer, openingstijden, prijzen of commentaren van andere klanten. Fietsers zoeken bijvoorbeeld informatie over fietspaden en rustige wegen. Rolstoelgebruikers zoeken gebouwen die makkelijk toegankelijk zijn voor hen. Breng deze gegevens bijeen op een website of in een mobiele app. De mensen of bedrijven die deze informatie zoeken, vinden u en lezen tegelijk de andere informatie die zich daar bevindt.

 

Waar vind ik open data?

België: data.gov.be.

Vlaanderen: www.vlaanderen.be/opendata

Wallonië: opendata.awt.be

Christiane Vandepitte is zelfstandig consultant.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business