Nieuws

Voorspel de wereldkampioen met Google Cloud Platform

Google combineert legio gegevens en statistieken om bij elke wedstrijd de winnaar te voorspellen. In de achtste finales had de internetgigant alles goed.

Zodra er een groot sportevenement plaatsvindt, zoals het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, zijn de voorspellingen niet van de lucht. Vaak vestigen mensen hun hoop op een dier. Een paard in de Verenigde Staten had namelijk voorspeld dat het Amerikaanse team zou winnen van Duitsland. Dat bleek niet zo te zijn.

Om die reden is het paard waarschijnlijk niet gevraagd hoe de Verenigde Staten het zouden doen tegen België in de achtste finale. Ook die uitslag is inmiddels bekend. Van tevoren was er tenminste één voorspeller die aangaf dat de Rode Duivels er met de winst vandoor zouden gaan. Dat was Google.

[related_article id=”158901″]

Statistieken
De internetgigant roept dat het Google Cloud Platform beschikt over een enorme hoeveelheid grote datasets en statistieken (die op Twitter overspoelen bij elke vrije trap, strafschop en doelpunt) om de uitkomst van iedere wedstrijd te voorspellen.

Het start met de cijfers van sportgegevensbedrijf Opta. De engineers van Google hebben een verschillende manier ontwikkeld met Google Cloud Dataflow om de gegevens op te nemen, Bigquery gemaakt om afgeleide functies te bouwen, iPhyton en Pandas om het te modelleren en de Compute Engine om alles te verwerken. Dit systeem is geëvolueerd tot een logistieke benadering bij het voorspellen van de winnaar.

Geen verrassingen
Tot nu toe lijkt het vrij aardig te werken. In de zeer spannende achtste finales voorspelde Google Cloud Platform bij elke wedstrijd de juiste winnaar. De engineers geven wel toe dat er geen echte verrassingen tussen zaten.

Uiteraard hebben wij ook een kijkje in de glazen bol van Google genomen. Het lijkt vrij aardig te kloppen, maar we gaan er maar vanuit dat de voorspelling voor België de uitzondering wordt die de regel bevestigt.

Vrijdag 4 juli 18 uur
Frankrijk tegen Duitsland: Frankrijk 69 procent winkans

Vrijdag 4 juli 22 uur
Brazilië tegen Colombia: Brazilië 71 procent winkans

Zaterdag 5 juli 18 uur
Argentinië tegen België: Argentinië 81 procent winkans

Zaterdag 5 juli 22 uur
Nederland tegen Costa Rica: Nederland 68 procent winkans

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business