Voor het eerst in drie jaar is Apple niet langer het merk waar de zakelijke IT-gebruiker het meest tevreden over is. Belgacom en Telenet zijn de populairste leveranciers. BlackBerry sluit de lijst af.

Advertentie

Voor het eerst in drie jaar is Apple niet langer het merk waar de zakelijke IT-gebruiker het meest tevreden over is. Belgacom en Telenet zijn de populairste leveranciers. BlackBerry sluit met de laagste tevredenheid de lijst af.

Dit alles blijkt uit het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek van het vakblad Smart Business Strategies, gepubliceerd in het ICT-Jaarboek 2014-2015 dat zopas verscheen. Hardware, en consumententechnologie in het bijzonder, doet het traditioneel goed in de lijst.

Bedrijven zijn in het algemeen ook het meest tevreden over consumentenmerken, zoals HP, Belgacom, Microsoft, Apple, Telenet en Samsung, weet William Visterin, hoofdredacteur van Smart Business Strategies.

Belgacom en Telenet voeren de lijst (zie onder) aan. Het lijkt de inspanningen die telecomoperatoren de laatste jaren hebben gedaan, inzake betrouwbaarheid van hun technologie en de klantentevredenheid, te bevestigen.

Apple valt terug

In vergelijking met de voorbije jaren moet Apple dus terrein prijsgeven. De fabrikant geniet een meer fervente aanhang voor zijn iPads, maar doet het minder goed in andere productcategorieën. Inzake smartphones en laptops leggen respectievelijk Samsung en HP het vuur aan de schenen van Apple.

“Als we de categorie van de tablets niet zouden meerekenen, haalde HP over de ganse lijn een hogere klantentevredenheid dan Apple. En dat is opvallend”, zegt William Visterin.

De verklaring ligt onder meer in het feit dat Apple een massamerk is geworden. “Het grote publiek is vaak kritischer dan de traditionele Apple-gebruiker en -fan”, stelt Visterin. “Bovendien doet Apple het qua tevredenheid niet in alle productcategorieën even goed. In de tabletmarkt steken ze er met kop en schouders bovenuit. Maar bij pc’s en servers is dit veel minder het geval.”

 

De lijst kwam er na een uitgebreid marktonderzoek, gepubliceerd in het ICT-Jaarboek 2014-2015 van het vakblad Smart Business Strategies. De studie bij 1.180 Belgische bedrijven en hun IT-verantwoordelijken is het grootste Belgische IT-onderzoek in zijn soort en de rode draad in het ICT-jaarboek.

 

Advertentie