Google lijft liedjesvoorspeller Songza in

Om gebruikers weg te lokken bij Beats en Amazon, heeft Google Songza overgenomen. Dat is een online radiodienst die voorspelt welke nummers je graag wil horen.

De grote aantrekkingskracht voor Google om Songza in te lijven, zit hem in het belang dat het bedrijf hecht aan content. Nu de concurrentie in internetmuziek almaar heviger wordt en we flink op weg zijn naar het internet der dingen, wil Google dat als hefboom gebruiken om internetsurfers te overtuigen. In mei nam Apple Beats over voor drie miljard, Amazon heeft pas zijn eigen muziekdienst gelanceerd (Prime Music) en ook Youtube begint in dit segment actief te worden.

Het New Yorkse Songza is een gratis dienst die min of meer vergelijkbaar is met Pandora. Het bedrijf legt wel meer de nadruk op het feit dat het gebruikers de juiste muziek op het juiste moment kan voorschotelen en dat zijn technologie mensen helpt in plaats van andersom.

[related_article id=”158901″]

Zeven criteria
De suggesties die Songza geeft, zijn gebaseerd op zeven criteria, zoals dag van de week, tijdstip, het gebruikte apparaat, het weer en de locatie. Wie Songza gebruikt op een zomerdag in de auto zal dus andere muziek te horen krijgen dan wie dat doet op een koude dag in de winter.

Daarmee pakt Songza het helemaal anders aan dan bijvoorbeeld Spotify of Beats. Die hebben ook wel aanbevelingen en door mensen beheerde afspeellijsten, maar ze proberen vooral betalende abonnees te lokken met hun gigantische catalogus van liedjes en het gebrek aan reclame.

Geen tijd meer om muziek te zoeken
“Content is koning en mensen hebben geen tijd meer om dingen te gaan zoeken”, zegt Songza-topman Elias Roman. En de overname van Google komt op precies het juiste moment om daar op in te spelen: “Technologie zal een stuk harder moeten werken voor ons. Het Is fijn om daar een kleine rol in te mogen spelen.”

Volgens Google staan er wat Songza betreft voorlopig geen grote wijzigingen op het programma. Het bedrijf zal bekijken hoe de dienst in Google Play Music kan geïntegreerd worden, maar ook samenwerkingen met Youtube of andere Google-merken zijn mogelijk. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business