Drie manieren om met shadow IT om te gaan

De IT-afdeling omzeilen is voor werknemers gemakkelijker dan ooit. Hoe gaat u daarmee om als CIO?

De zogenoemde shadow IT, de IT die uw werknemers binnensmokkelen, zorgt voor heel wat risico’s. Er zijn drie manieren waarop u daarmee kunt omgaan:

1. Beschouw shadow IT als een prototype

Dankzij moderne technologieën zoals de cloud is shadow IT snel gebeurd. Een businessgroep bouwt of koopt dan zelf een oplossing zonder medewerking van de IT-afdeling om een van hun noden op te lossen. Vaak is dit een signaal dat IT niet voldoende naar de noden van de business luistert. Iedereen weet dat aan shadow IT veiligheidsrisico’s vasthangen en dat oplossingen die niet met andere afdelingen geïntegreerd zijn niet schalen. Toch gebeurt het, en voor de IT-afdeling is dat een opportuniteit: beschouw shadow IT als een prototype of proof of concept, waardoor u begrijpt wat voor functionaliteit de business nodig heeft. Daarna kunt u een schaalbare en veilige oplossing ontwerpen.

2. Bouw betere relaties op

Als IT-afdeling kunt u niet zomaar neen zeggen tegen businessnoden. Focus u op een goede relatie met de business, zodat u hen helpt om uit te maken welke problemen ze proberen op te lossen. Als u een sterke relatie met de business hebt, weten ze dat ze bij u kunnen aankloppen met vragen. Ze appreciëren de conversatie, ook al kunt u niet alles doen wat ze vragen. Werk samen met hen aan een draaiboek dat bepaalt wat ze willen bereiken. Dat geeft hen hoop in plaats van een koude afwijzing.

3. Omarm de voordelen

Shadow IT brengt innovatie in uw bedrijf. De IT-afdeling moet aanvaarden dat innovatie vaak rommelig gebeurt. De business maakt niet voor hun plezier gebruik van shadow IT, maar doet dat omdat de IT-afdeling te weinig mensen heeft of niet luistert. Aanvaard dat en onderzoek waar u waarde aan het project kunt toevoegen.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business