Een wetsvoorstel van de Obama-regering geeft inwoners van Europa de mogelijkheid naar de Amerikaanse rechter te stappen wanneer de VS onzorgvuldig met hun persoonlijke gegevens omgaat.


De Obama-regering wil wetgeving die Europese burgers het recht geeft Amerika aan te klagen op het moment dat persoonlijke gegevens bekendgemaakt worden. Dat kondigt procureur-generaal Eric Holder aan.

Het voorstel garandeert dat Europeanen rechtsmiddelen hebben in het Amerikaanse systeem om hun persoonlijke gegevens te beschermen. Mensen kunnen bijvoorbeeld een aanklacht indienen op het moment dat beveiligde gegevens door de politie of op een andere manier aan het licht komen.


Stroeve relatie
De door Edward Snowden gelekte NSA-documenten laten zien hoe de Verenigde Staten gegevens verzamelen van buitenlanders. Deze openbaringen hebben gezorgd voor een stroeve relatie tussen Europa en Amerika.

Volgens persbureau Reuters zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie al sinds 2011 bezig met een deal ter bescherming van de persoonlijke gegevens die gedeeld worden. De enige reden dat de overeenkomst er nog niet ligt is dat de VS er niet happig op was om Europeanen rechten te geven in de Amerikaanse rechtszaal.

“De Obama-regering is toegewijd aan het vaststellen van wetgeving om ervoor te zorgen dat inwoners van Europa, met inachtneming van de DPPA (Data Protection and Privacy Agreement) in het kader van politie- en juridische samenwerking, dezelfde rechten hebben als Amerikaanse burgers volgens de Privacy Act om juridisch herstel te zoeken wanneer beschermde informatie opzettelijk vrijgegeven wordt”, zegt Holder in een verklaring.

Uitdaging
De uitdaging ligt nu bij de Obama-administratie om het congres te overtuigen deze nieuwe wetgeving goed te keuren. Europese justitiecommissaris Viviane Reding noemt het voorstel “een belangrijke stap in het herstellen van het vertrouwen in onze transatlantische relaties”. Maar eerst zien dan geloven, redeneert ze.

“Nu moet de aankondiging snel vertaald worden in wetgeving zodat we verdere stappen kunnen zetten in ons onderhandelingsproces”, laat Reding weten. “Deze woorden tellen alleen als er een wet van gemaakt wordt. Op die stappen wachten we.”