In België is 30 procent van het IT-budget niet in handen van de IT-afdeling. De meeste topmanagers in een bedrijf denken betere beslissingen te nemen wanneer zij IT hier niet bij betrekken.

IT-afdelingen van grote organisaties zijn steeds minder betrokken worden bij besluitvorming en het toekennen van IT-budgetten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Avanade, een leverancier van IT-diensten.

In België vindt 39 procent van de IT-uitgaven plaats buiten de IT-afdeling. Wereldwijd is dat 37 procent. Het overgrote deel van de C-level executives in België – 63 procent (wereldwijd 79 procent) – is ervan overtuigd snellere en betere beslissingen te kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een duizendtal C-level executives, managers en IT-beslissers uit negentien landen, waaronder België en Nederland.

Broker-model

Met deze budgetverschuivingen en verlies van controle, toont het onderzoek, uitgevoerd onder 1.003 beslissers en IT-managers aan dat er een nieuw ‘service broker’-model ontstaat.

Dit houdt in dat IT-medewerkers overleggen met andere afdelingen in de organisatie om een beter beeld te krijgen van hun technologische behoeftes en doelstellingen, om vervolgens intern en extern naar IT-diensten of partners te zoeken die aan deze verwachtingen kunnen voldoen.

Meer dan een derde (38 procent in België en wereldwijd 35 procent) van de IT-afdelingen wereldwijd figureren tegenwoordig alleen nog als adviseurs.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.