Nieuws

Hoe ongezond is de groei in 3D-printing?

3D-printers zijn aan een steile opmars bezig. Analisten spreken over een groei van 500 procent binnen vijf jaar. Goed nieuws voor de creativiteit, maar misschien minder goed voor je gezondheid.

3D-printers zijn aan een steile opmars bezig. Analisten spreken over een groei van 500 procent binnen vijf jaar. Goed nieuws voor de creativiteit, maar misschien minder goed voor je gezondheid. 3D-printers zouden nog meer fijn stof produceren dan een laserprinter.

Groei
De 3D-printingsector zal de komende jaren een aanzienlijke groei doormaken. Volgens het bureau Canalys ging er in 2013 zowat 2,5 miljard dollar om in de markt. Dit gaat dan om de verkoop van 3D-printers, materialen en bijbehorende diensten.

Dit jaar zal de markt groeien tot 3,8 miljard dollar. Binnen vijf jaar zal de markt 500 procent gegroeid zijn denkt Canalys, met een jaarlijks groeipercentage van 47,5. “3D-printing  beweegt zich van een hype naar een productietechnologie. Eentje die innovatieve en complexe producten kan fabriceren”, weet Tim Shepherd, senioranalist bij Canalys.

Enkele weken geleden bracht fabrikant M3D de naar eigen zeggen “eerste betaalbare en gebruiksvriendelijke 3D-printer voor consumenten” op de markt. De instapprijs was 199 dollar tot 599 dollar. De goedkoopste exemplaren waren meteen de deur uit.

Fijn stof
Ook worden de grootste belemmeringen weggewerkt, zoals prijs, printtijd en de mogelijkheid om in verschillende kleuren, afwerkingen en materialen te werken. Toch duurt het nog lang eer men van een mature markt kan spreken. “Grote, belangrijke bedrijven zullen de markt betreden, denk aan giganten als HP. Dat zal voor een behoorlijke impact zorgen.”

Toch heeft de groei ook een keerzijde. Onderzoekers van het Amerikaanse Illinois Institute of Technology hebben ontdekt dat 3D-printers grote hoeveelheden ultrafijne deeltjes uitstoten. Het is de allereerste studie die de luchtdeeltjes meet die afkomstig zijn van commercieel beschikbare 3D-printers. De onderzoekers vragen meer onderzoek rond de partikels die 3D-printers afscheiden.

Veel 3D-printers werken volgens het proces van plastic dat wordt verhit tot een vloeibaar niveau, waarna het via een printkop wordt gedrukt om je 3D-figuur vorm te geven. Bij die overgang van vast naar vloeibaar, en opnieuw naar vast, heeft er een emissie plaats van nanodeeltjes. Die kunnen mensen opnemen in de longen, net als in de luchtwegen in het hoofd. Die ultrafijne partikels kunnen ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals hartkwalen of aandoeningen in het ademhalingsstelsel.

Geen afzuiging
Het probleem is dat de printers voor thuisgebruik geen afdoende afzuig- en filterinstallatie hebben. De industriële modellen houden wel rekening met mogelijke luchtvervuiling. De onderzoekers raden dan ook aan om de printers te gebruiken in kamers die voldoende geventileerd worden of druk bezocht. Dus maar beter niet gewoon in de huiskamer. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business