Nieuws

De wereldbeker en de belasting van bedrijfsnetwerken

De voetbalgekte is nu helemaal losgebarsten! Menig CIO, voetbalfan of niet, ligt wel wakker van de wereldbeker. Het is namelijk belangrijk dat hij ervoor zorgt dat de bedrijfsnetwerken niet onder druk komen te staan. Het is een feit dat grote sportevenementen zoals de FIFA wereldbeker, een extra belasting van het bedrijfsnetwerk kunnen veroorzaken. Om dan nog maar te zwijgen over de dalende productiviteit van werknemers.

De wereldbeker en de belasting van bedrijfsnetwerken

De voetbalgekte is nu helemaal losgebarsten! Menig CIO, voetbalfan of niet, ligt wel wakker van de wereldbeker. Het is nl. belangrijk dat hij ervoor zorgt dat de bedrijfsnetwerken niet onder druk komen te staan. Het is een feit dat  grote sportevenementen zoals de FIFA wereldbeker, een extra belasting van het bedrijfsnetwerk kan veroorzaken. Om dan nog maar te zwijgen over de dalende productiviteit van werknemers. 

Vroeger kon je er nog paal en perk aan stellen door vb. medewerkers te verbieden om naar sportwedstrijden te kijken tijdens de kantooruren of door een groot scherm te plaatsen in het bedrijfsrestaurant waar werknemers geregeld de match konden volgen. Maar met de massale adoptie van smartphones die connecteren op de bedrijfswifi en met trends zoals BYOD, kan je bijna niet meer vermijden dat medewerkers vanop hun pivétoestel wedstrijden streamen. Dit veroorzaakt een extra belasting van het netwerk en een daling van productiviteit. We vermoeden dat deze wereldbeker omwille van de populariteit van smartphones en tablets en BYOD, het meest bekeken sportevenement ooit zal zijn.

Tijdens de laatste wereldbeker in 2010 konden we al leren dat het netwerkverkeer tijdens een kwalificatiematch drastisch toenam. In London kon vb. op een internet exchangepunt een verhoging van 110% gemeten worden tijdens de kwalificatiewedstrijd van de Britten.  Ondertussen is het technologielandschap drastisch veranderd door mobiel gebruik, cloud computing en socialemediaplatformen. Deze worden alsmaar populairder omdat het personeel zijn eigen manier van werken kiest en smartphones en tablets meebrengt naar de werkvloer en bestanden raadpleegt in de cloud. Nooit eerder keek men zo vaak online tv, dus mag geen verrassing zijn dat IT-personeel slapeloze nachten kent, als het gaat over de belasting en de beveiliging van het netwerk.

Een van de grootste bezorgdheden is de beveiliging. Het personeel streamt beelden op hun eigen mobiele toestellen. Vaak worden hierbij firewalls omzeilt, en bijgevolg wordt het bedrijfsnetwerk blootgesteld aan extra risico"s. Daarnaast zijn CIO"s en IT-directeurs ook bezorgd over de mogelijke netwerkbelasting die videobeelden met zich brengen. Volgens eigen onderzoek bij Europese IT-managers blokkeert 46 % van de ondervraagden alle videotoepassingen.

Maar welke stappen kunnen IT-managers ondernemen om hun infrastructuur te vrijwaren? Gartner stelt voor om een policy en systemen te voorzien die video optimaliseren en verkeer ontdubbelen op het WAN en in de cloud1. Ze adviseren bedrijven om internet-VPN"s te gebruiken om kleinere sites te ondersteunen en raden het gebruik van WAN-optimalisatie aan om opgeslagen videobeelden en back-upverkeer te verminderen.

 

 

 

Bedrijven zouden een netwerkaudit kunnen uitvoeren om er zeker van te zijn dat hun netwerken gestroomlijnd en slim zijn. Ze moeten weten welke toepassingen er over het netwerk gaan, hoeveel bandbreedte ze gebruiken en hoe goed deze toepassingen presteren. Het klinkt logisch maar het is verrassend hoeveel bedrijven dit niet doen. Ons eigen onderzoek toont aan dat vb. in de VS 20 % van de ondervraagden niet wist hoeveel toepassingen er over hun bedrijfsnetwerk gaan. Uit dit onderzoek bleek ook dat het meten van de prestaties van applicaties onsamenhangend gebeurt, waarbij IT-managers zich baseren op basisgegevens zoals jitter, vertragingen en verlies van pakketten.

Het lijdt geen twijfel dat de FIFA wereldbeker 2014 een fantastisch evenement wordt waar fans over de hele wereld erg naar hebben uitgekeken. Geen enkel bedrijf wil een spelbreker zijn, maar het feit is dat IT-teams voor extra problemen zorgen. Tegenwoordig hebben bedrijven de luxe om een beroep te kunnen doen op real-time netwerkintelligentie. Ze kunnen zich wenden tot QoS-beheer om het netwerkgedrag en apparatuur bij te sturen in functie van het verkeer en nauwlettend de vereiste serviceniveaus in het oog houden – eerder op applicatie- dan op netwerkniveau. Wanneer ze ten slotte een netwerkvernieuwing overwegen, zouden ze hun beveiligingsoplossingen in tandem moeten upgraden. Dit gebeurt niet op één dag, maar misschien is de FIFA wereldbeker 2014 de aanleiding om er grondig over na te denken en slimmere, veilige beheerde netwerken te creëren.

1 How Cloud, Mobile and Video Will Increase Enterprise Bandwidth Needs Through 2017, uitgegeven op 22 maart 2013 door Jean-Claude Delcroix, Ian Keene, Gregor Petri, Neil Rickard, Tina Tian

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business