Net zoals veel concurrenten uit de technologiewereld werkt ook Google aan een eigen gezondheidsplatform. Dat zou later deze maand onthuld worden.

Advertentie

Google is van plan om later deze maand zijn eigen gezondheidsplatform aan de wereld voor te stellen. Dat schrijft Forbes, dat zich baseert op anonieme bronnen met kennis van het dossier.

Met Google Fit, zoals de nieuwe dienst werd gedoopt, kunnen consumenten hun gezondheidsdata bijhouden die ze via fitness-apparaatjes, healthtrackers en apps verzamelen.

Google Fit zou op de komende Google I/O-conferentie onthuld worden. Die wordt op 25 en 26 juni in San Francisco georganiseerd. Google zou ook al samenwerkingsakkoorden hebben afgesloten met hardwarefabrikanten. Via hun apparaatjes zal men data zoals de hartslagfrequentie kunnen verzamelen op Google Fit en deze delen via de clouddiensten van Google.

Stekker eruit
Of de nieuwe dienst deel zal uitmaken van Android of Android Wear of aangeboden zal worden als een aparte app, is nog niet helemaal duidelijk. Google Fit niet Google’s eerste stap in de gezondheidssector zijn. In 2007 al introduceerde het bedrijf Google Health, een platform voor het digitaliseren van medische gegevens. Kort nadien werd echter al de stekker uit Google Health getrokken.  

Slimme glucosemeters
Steeds meer technologiebedrijven focussen zich de laatste tijd nadrukkelijk op de gezondheidsmarkt. Het aantal polsbandjes en slimme horloges (zoals bijvoorbeeld de Jawbone Up 24 of de Samsung Gear Fit) waarmee je je gezondheid in de gaten kan houden, is niet meer op de vingers van twee handen te tellen. In de onderzoekslaboratoria wordt ook al hard gewerkt aan bijvoorbeeld slimme glucosemeters. Sommige ondernemingen proberen apparaatjes te ontwerpen die kunnen voorspellen wanneer iemand ziek wordt en die meteen een gepersonaliseerde behandeling suggereren.

Samsung en Apple doen ook mee
Eerder deze maand stelde Apple al een soortgelijk platform als Google Fit voor, HealthKit genaamd. HealthKit wordt een onderdeel van het nieuwe iOS8 dat later dit jaar uitgebracht wordt voor de iPhone en iPad. Een onderdeel van het platform is de app Health, die compatibel is met fitnessapparaatjes van andere fabrikanten.

Ook Samsung ziet de bui al langer hangen en stopte bijvoorbeeld een hartslagmonitor en gezondheids-apps in zijn Galaxy S5 en in de Gear Fit. In mei introduceerde het Koreaanse bedrijf al nieuwe software en referentiehardware om gezondheidsdata te traceren. Een onderdeel daarvan is SAMI of Samsung Architecture for Multimodal Interactions, een clouddienst die sensordata van de apparaatjes verzamelt om te analyseren. Dat werd ontwikkeld samen met het Belgische IMEC.

Advertentie