Nieuws

Waarom de private cloud tot stilstand komt

Het idee van de private cloud spreekt velen aan. Zowel IaaS als PaaS is in het eigen datacenter echter nog lang niet doorgebroken. Waarom?

Wie wil er geen cloudachtige infrastructuur in zijn eigen datacenter, met volledige flexibiliteit voor servers, opslag en netwerken? Het idee van de private cloud spreekt velen aan. Zowel IaaS als PaaS is in het eigen datacenter echter nog lang niet doorgebroken. Waarom?

Private IaaS

Voor IaaS (infrastructure-as-a-service) zijn er drie populaire mogelijkheden. Enerzijds is er het openbron raamwerk OpenStack, dat u doorgaans gebruikt in een vorm die geleverd wordt door een aanbieder zoals HP, Rackspace, Red Hat of Ubuntu. OpenStack is nog volop in ontwikkeling, wat de adoptie ervan vertraagt. Bovendien riskeert u dat u vastzit aan de OpenStack-implementatie van uw aanbieder.

Ook Microsoft biedt een IaaS-oplossing voor in uw eigen datacenter, namelijk een DIY-oplossing gebaseerd op Windows Server en System Center, met een brug naar de publieke cloud Azure. Ook dit is echter nog volop in ontwikkeling. De meest mature oplossing is die van VMware: de vCloud Suite. Die is echter duur genoeg om er twee keer over na te denken. Private IaaS-systemen worden door die beperkingen nog vooral gebruikt voor ontwikkeling en tests.

Private PaaS

Private PaaS (platform-as-a-service) is eigenlijk de opvolger van de klassieke applicatieserver. Er zijn momenteel twee populaire oplossingen. OpenShift van Red Hat ondersteunt de meeste programmeertalen, maar is eigenlijk nog maar een developer preview. Pivotal CF is gebaseerd op het openbronproject Cloud Foundry, maar de versie met volledige ondersteuning draait enkel op VMware, wat vrij duur is.

Er zijn nog andere oplossingen, zoals Apprenda (voor .NET), Jelastic (gebaseerd op Virtuozzo) en CenturyLink AppFog en IBM BlueMix (beide gebaseerd op Cloud Foundry). Al met al bevindt het PaaS-landschap voor in uw eigen datacenter zich echter nog in een heel vroege fase. U moet immers uw legacytoepassingen naar een nieuw cloudplatform migreren en niemand weet momenteel welke oplossingen zullen overleven.

In samenwerking met Smartbiz.be.

Op 24 juni 2014 verzorgt Business Meets IT een seminar waarop u alles te weten komt over het optimaliseren van uw datacenter, in de praktijk vaak het hart van uw organisatie. We leggen de nadruk op technologieën en concepten die voor uw datacenter van tel zijn zoals virtualisatie, energiebeheer en consolidatie. Meer informatie vindt u op de website van Business Meets IT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business