Met een half digitale, half real-life tafelvoetbalcompetitie springt de Duitse supermarktketen Lidl op de kar van de WK-voetbalgekte.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Virtual reality is het nieuwe buzzword in de gaming- en entertainmentwereld: slimme brillen, apps die kinderboeken tot leven brengen, toepassingen die dino"s over je bureau laten wandelen, noem maar op. Met de Lidl Fan Cup gaat de supermarktketen Lidl een iets andere weg uit, met een spelletje dat zowel in de wolk van het internet als in de echte wereld plaatsvindt.

Het zenuwcentrum van het project bevindt zich in een grote hal in Frankfurt, waar vijftig geautomatiseerde kickertafels netjes in rijen staan. De tafels werden speciaal voor dit project ontworpen, een werkstuk dat heel wat manuren, code, onderdelen en meters bedrading vergde (meer dan tien kilometer, voor wie nieuwsgierig is). Een behoorlijk vreemd gezicht: 480 tafelvoetbalmannetjes en honderd balletjes die automatisch bewegen en terug op hun plaats gezet worden, onder het alziend oog van verschillende camera"s.

Hoe werkt het spel? Een speler registreert zich bij de Facebook-app en kiest daar de eerste keer het land waar hij voor wil spelen. Het spel onthoudt daarna je keuze: het is niet de bedoeling dat je andere landen slechte punten gaat bezorgen.

Als je zin hebt in een spelletje, zoekt de app een tegenstander uit een van de 22 andere Europese landen voor je. Het eigenlijke spel is een vrij simpel potje penalty"s scoren – of dat toch proberen. Je krijgt per ronde drie pogingen als keeper, en drie als spits, waarvoor je de snelheid en de bewegingsrichting aangeeft.

Daarna word je overgeheveld naar de echte wereld: het systeem verbindt met één van de tafels en voert daar jouw zet en die van je tegenstander tegelijkertijd uit. Het schot wordt gefilmd, beide tegenstanders kunnen de "match" bekijken, en de respectievelijke punten worden bij ieders land geteld.

Het team achter het project kwam naar eigen zeggen op dit idee na het zien van machines waarmee mensen spelletjes zoals tafelvoetbal tegen een computer konden spelen – wat niet hetzelfde elan heeft als het spelen tegen een tegenstander aan de andere kant van Europa.

Om de link tussen de spelers, de app en de eigenlijke tafels te versterken, kan je ook altijd twee livestreams van de arena bekijken in de app.

Op dit moment kunnen alle landen nog tegen elkaar spelen; in een volgend stadium zullen de beste landen steeds geselecteerd worden in opeenvolgende rondes. De uiteindelijke finale zal plaatsvinden op dezelfde dag als die van het WK, op 13 juli.

De supermarktketen timmert in België al een tijdje aan de socialemediaweg. Het bedrijf staat aan kop wat het aantal Facebookvolgers betreft, en organiseert regelmatig wedstrijden en klanten kunnen ook elke week stemmen voor de volgende promotie-items.

Als je zelf je kans wil wagen, kan je hier de Fan Cup-app vinden.