Alle technologiebedrijven die op Europese bodem actief zijn, moeten zich houden aan de Europese privacywetgeving. Dat heeft de EU vrijdag beslist.

Advertentie

De Europese ministers zijn vrijdag overgeengekomen dat alle bedrijven die op Europese bodem actief zijn ook de Europese privacywetgeving moeten respecteren.

Dat betekent dat buitenlandse technologiebedrijven die hun diensten in Europa willen aanbieden zich aan dezelfde wetten en regulaties moeten houden als Europese technologiebedrijven. Google en Facebook worden in het bijzonder geviseerd omdat beide bedrijven over een gigantische databank met persoonlijke informatie van gebruikers over de hele wereld beschikken.

Het akkoord maakt deel uit van een bredere herziening van de Europese privacywetgeving, die op gang kwam nadat klokkenluider Edward Snowden aan het licht bracht dat de Amerikaanse overheid er niet van afschrikt om Europa en andere bondgenoten te bespioneren.

Zoals het er nu naar uitziet ligt de nieuwe regelgeving op schema om vanaf 2015 in voege te treden, maar voorlopig is het nog onduidelijk hoe de Europese Unie van plan is om de wetgeving aan de buitenlandse bedrijven op te leggen.