Het Britse Inmarsat wil in 2017 Wifi aanbieden op Europese vliegtuigen, naar analogie met de VS.

Advertentie

Terwijl wij onze elektronica nog gedurende heel de vlucht paniekerig op vliegtuigmodus laten staan, is internet aan boord van vliegmachines in de VS allang ingeburgerd. Het systeem is over heel Amerika beschikbaar en werkt met een combinatie van zendmasten op de grond en satellieten.

In Europa kunnen we voorlopig alleen nog maar dromen van internetverbinding in de lucht, maar dat moet in 2017 anders zijn. Het Britse Inmarsat kondigde aan een over de Unie verspreid netwerk uit de grond te willen stampen om luchtvaartpassagiers met het web te verbinden.

In eerste instantie gaat Inmarsat daartoe gesprekken aan met providers van 4G over heel Europa. Zij moeten het grond-aspect van de toekomstige verbinding voor hun rekening nemen. Een splinternieuwe satelliet, Europsat, moet van boven de verbinding met het wereldwijde web verzorgen.

Britisch Airways zal de eerste partner van Inmarsat worden die internet tijdens de vlucht zal aanbieden, weet de Wall Street Journal. Voor niets gaat de zon op, dus ook aan het internet is een prijskaartje verbonden. Wanneer we over de Atlantische Oceaan kijken zien we prijzen van 5 dollar voor een uur tot 16 dollar voor 24 een etmaal en 60 dollar voor een maand.

Of Ryanair wil deelnemen, en hoeveel verplichte pop-ups je dan eerst zal moeten wegklikken, is nog niet bekend.

Advertentie