Skype Translator ondersteunt momenteel ongeveer veertig talen. De verwachting is dat de functie in de loop van het jaar beschikbaar komt als een Windows 8 bèta.

Microsoft is van plan om een directe vertaler toe te voegen aan zijn populaire internettelefoondienst voor het einde van het jaar. Skype Translator werd dinsdag gedemonstreerd door topman Satya Nadella tijdens een interview op het podium van de Recode Code Conference in Palos Verdes.

Tijdens de demonstratie hield Nadella een gesprek met Skype-baas Gurdeep Singh Pall, die Duits sprak. Skype verzorgde direct een vertaling van het gesprek van Duits naar Engels en vice versa.

Veertig talen
De functie, die voor het eerst verwacht wordt in een consumentenbètaversie in Windows 8 later dit jaar, ondersteunt momenteel vertaling voor ongeveer veertig talen. Skype Translator komt beschikbaar op alle apparaten, stelt Nadella. “We creëren hier een lerend systeem dat beter wordt naarmate je het vaker gebruikt.”

In een blogpost van Microsoft zegt Pall dat dit het resultaat is van tien jaar onderzoek naar spraakherkenning, automatische vertalingen en de technologie om systemen iets te leren.

Star Trek
“De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar de Star Trek-visie van een universele vertaler is dichterbij dan je denkt. Het potentieel hiervan is net zo opwindend als de voorbeelden die je in Star Trek vindt”, schrijft Pall.

“Skype Translator opent een wereld van mogelijkheden voor het maken van veelbetekenende connecties zoals dat eerder niet kon. Denk aan onderwijs, diplomatie, families met meerdere talen en het zakenleven.”