Nieuws

Google onthult zelfrijdende wagen zonder stuur

Google toont een opmerkelijk nieuw prototype voor zijn autonome wagen. En het onthult dat het in de toekomst met diensten als Uber wil samenwerken om zulke auto's een nut te geven.

Google is tevreden over de manier waarop het omgaat met het Androidbesturingssysteem en de Nexustoestellen. Voor beide projecten gaat de internetgigant steevast op zoek naar partners.

Ook voor Googles autonome wagen wil het bedrijf samenwerkingen aangaan, en zich niet beperken tot één bevoorrechte partner.

[related_article id=”158901″]

Op de Recode-conferentie onthulde de medestichter van Google, Sergey Brin, dat het voor de bouw van prototypes voor zelfrijdende wagens ook al met derden samenwerkt, en dat het bedrijf plant om in die richting verder te gaan.

Het laatste prototype van de autonome auto is een karretje dat een oogverblindende topsnelheid van 40 km/u haalt en niet voorzien is van een stuur of pedalen. Google wil binnen enkele jaren een proefprogramma starten in Californië waarbij zulke wagentjes mensen door de stad kunnen vervoeren. “Een stuur, rem- of gaspedaal is niet nodig”, aldus Brin. “Onze software en sensors doen al het werk.”

Hoe dat logistiek aangepakt zal worden weet Brin nog niet. “Hoogstwaarschijnlijk gaan we ook daarvoor samenwerken met andere bedrijven”, vermoedt hij. “Mogelijk is dat Uber.”

Het zal nog een hele tijd duren voor we autonome wagens van Google in onze streken aan de slag zien gaan. Zeker in België ziet het er niet goed uit: Uber is daar op straffe van gigantische dwangsom verboden.

Uber is een app die concurreert met hedendaagse taxidiensten. Via de app vind je een bestuurder die je naar je bestemming kan brengen, en spreek je meteen een prijs af. Het systeem is erg populair in het buitenland maar Belgische politici hebben het verboden onder druk van de taxibedrijven.

De topsnelheid van 40 km/u is dan weer wel geschikt voor het Belgenland: er mag gerust nog 10 km/u af.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business