Vijf nieuwe mobiele bedreigingen

Aanvallen die hun succes getoond hebben op pc's worden nu ook op mobiele apparaten uitgeprobeerd. Door het groot aantal slecht beschermde apparaten zijn er heel wat gemakkelijke doelwitten.

Mobiele apparaten krijgen met vijf nieuwe bedreigingen te maken:

1. Mobiele phishing en ransomware

De slechteriken gebruiken social engineering nu ook op mobiele apparaten: naast e-mails, instant messaging en sociale netwerken worden ondertussen ook sms-berichten al ingezet om gebruikers ertoe te overhalen op een link te klikken, die dan uiteraard naar malware verwijst. Beveiligingsbedrijf KnowBe4 ziet ook mobiele ransomware opkomen, vooral onder Android: als de gebruiker een geïnfecteerde bijlage opent, worden al zijn bestanden geblokkeerd tot hij 500 dollar betaalt.

2. Nabije apparaten infiltreren vanaf een geïnfecteerd mobiel apparaat

Eens een mobiel apparaat geïnfecteerd is, kan een aanvaller het gebruiken om via het WiFi-netwerk in andere apparaten binnen te dringen. Of het nu op uw thuisnetwerk of het bedrijfsnetwerk is, kwetsbare apparaten in de buurt zijn dan niet meer veilig.

3. Cross-platform bankaanvallen

Sophos heeft al geavanceerde aanvallen ontdekt die tegelijk uw computer en mobiele apparaat als doel hebben. Wanneer u op uw computer naar de website van uw bank surft, krijgt u een boodschap dat u voor een betere beveiliging een bepaalde mobiele app moet downloaden op uw smartphone. Doet u dat, dan hebben de aanvallers zowel over uw computer als uw smartphone volledige controle.

4. Cryptocurrency mining

Vooral op Android bestaat er heel wat malware die op de achtergrond cryptocurrency’s zoals Bitcoin, Litecoin of Dogecoin mijnt. Op zich is het ongevaarlijk, maar uw smartphone zal wel snel met een lege batterij zitten of de hele tijd heet aanvoelen.

5. We zijn onze eigen vijand

Heel wat mobiele gebruikers zijn zich er niet van bewust dat er beveiligingsoplossingen voor hun apparaten bestaan. Generatie Y is heel sociaal en deelt alles, waardoor ze heel wat gevoelige informatie op hun mobiele apparaten zetten. Bedrijven die vooral jongere werknemers hebben, staan hiermee voor een grote uitdaging.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business