Darma, een kussen uitgerust met sensoren, houdt je gezondheid in het oog tijdens de relevantste van al je bezigheden: zitten.

Advertentie

Darma, een kussen uitgerust met sensoren, houdt je gezondheid in het oog tijdens de relevantste van al je bezigheden: zitten.

De meeste gezondheidsapps focussen op de sportieve mens. Via je smartphone kan je bijhouden hoeveel je loopt, fietst, stapt en zelfs zwemt. Smartwatches spelen hier handig op in. Toch zijn de meesten onder ons niet heel de dag aan het sporten.

Als je dit leest is de kans meer dan reëel dat je op een bureaustoel voor je pc zit. Missschien werk je wel op een kantoor, en zit je het grootste deel van de dag op die stoel, voor die pc. Een gezond leven begint niet bij de sport na de kantooruren, maar op de stoel zelf.

Dat is toch de mening van de ontwikkelaars van Darma. Darma is een intelligent kussen dat jouw gezondheid op kantoor in de gaten houdt. Het kussen is voorzien van de nodige sensoren die je hartslag en zelfs je ademritme monitoren.

Ook van je zithouding is het kussen op de hoogte. Aan de hand van je gewichtsverdeling op de stoel ziet Darma hoe je zit, en of dat wel een gezonde houding is. Alle verzamelde gegevens worden naar een app op je smartphone gestuurd, waar je kan zien hoe het met je gesteld is.

Kickstarter
Da app geeft een waarschuwing wanneer je te lang of slecht zit, maar ook wanneer je te gestrest bent. Je krijgt dan mogelijke remedies aangeboden, zoals even stretchen of een korte meditatie totdat je stressniveau omlaag gaat.

Stroom wordt geleverd door een ingebouwde batterij. Die zal volgens de makers ongeveer een maand meegaan. De verbinding met je iPhone loopt via bluetooth. Op termijn is er ook een Android-app gepland.

Het Darma-kussen is nog in een experimentele fase, maar bij Engadget konden ze het al in actie zien. Er is nog wel wat werk aan de winkel, klinkt het daar, maar het kussen heeft veel potentieel. Binnenkort mogen we het project op Kickstarter verwachten, maar vroege vogels kunnen al voor 149 dollar een exemplaar reserveren op de website. Zonder korting moet Darma 249 dollar gaan kosten, omgerekend zo’n 180 euro.

Advertentie