Samsung staat op het punt Apple te dubbelen in de smartphoneverkoop. Vooral grote toestellen zijn erg populair.

Advertentie

Een derde van alle verkochte smartphones over de hele wereld heeft een scherm van meer dan vijf inch. Daarmee groeide het marktaandeel van de zogenaamde phablets met maar liefst 369 procent, aldus onafhankelijk analysebureau Canalys.

34 procent van de toestellen die afgelopen kwartaal over de toonbank gingen zijn uitgerust met schermen van vijf inch of groter. De uit de kluiten gewassen telefoons zijn het populairst in China, waar dat percentage oploopt tot 39 procent, en vooral Zuidoost-Azië met een percentage van 43 procent.

In totaal kocht de mensheid in het eerste kwartaal van dit jaar 279,4 miljoen smartphones, goed voor een groei van net geen dertig procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. 81 procent van al die toestellen draait Android, iOS neemt 16 procent voor zijn rekening, en Windows Phone heeft met drie procent een vrij pittige inhaalmanoeuvre voor de boeg.

Samsung is kampioen
Samsung is de absolute kampioen wat verkoopcijfers betreft. 31 procent van alle verkochte toestellen de laatste maanden draagt het Koreaanse logo. De halfverorberde appel prijkt op slechts zestien procent van de verkochte smartphones.

De top tien van bestverkopende fabrikanten bestaat voor de helft uit Chinese bedrijven: Huawei neemt de derde plaats voor z’n rekening, Lenovo staat op vier en Xiaomi op zes. Yulong en ZTE veroverden respectievelijk de achtste en de negende plaats.

Niet zo verwonderlijk, aangezien de Chinese markt veruit de grootste ter wereld is: 35 procent van alle verkoop vindt in dat land plaats, goed voor 97,5 miljoen toestellen. Toch staat ook in dat land Samsung aan de leiding, al is het maar met 18 procent.

Gezien de populariteit van grote schermen heeft Apple nog ruimte om zijn marktaandeel te vergroten. De geruchten dat de volgende iPhone een groter scherm zou hebben lijken in te spelen op de realiteit van de markt.

Advertentie