Een glasvezelkabel tot in je huis. Bij ons is het nog bijna ongezien, in het Midden-Oosten is er een land waar dat de norm is.

Advertentie

Glasvezel is de toekomst van het breedbandinternet, maar welk land heeft de beste glasvezelinfrastructuur? In eerste instantie zou je aan de Verenigde Staten kunnen denken, of een land in Europa.

Misschien is België wel een goede kanshebber, met z’n kleine oppervlakte. Het correcte antwoord komt uit misschien onverwachte hoek.

Het land met het grootste percentage internetgebruikers die verbonden zijn via een glasvezelkabel ligt in het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten, om precies te zijn, mogen met de eer gaan lopen. Meer dan 85% van de huizen is in dat land voorzien van een glasvezelaansluiting in de woning zelf.

Zuid-Korea, Hongkong, Japan, Singapore en Taiwan doen het ook niet slecht, maar komen in vergelijking nog niet in de buurt. Zij scoren tussen de 63 en de 37 procent.

De Emiraten presteren zo goed vanwege een aantal redenen. Vooraleerst is de te bedienen populatie met 9,2 miljoen niet echt groot. Verder wonen de inwoners allemaal vrij centraal.

De regering ziet de ontplooiing van een high-tech digitaal netwerk als een prioriteit. Ze wil de Emiraten op het voorfront van de digitale wereld plaatsen. Bij de aanbouw van nieuwe huizen wordt glasvezel daarom als standaard voorzien. Op termijn wil het land slimme huizen, en zelfs slimme steden verkrijgen dankzij het netwerk.

Lage Landen
Ook in België ligt er al heel wat glasvezel, maar in tegenstelling tot de VAE komt de supersnelle kabel meestal niet tot in de huizen. Zo is Belgacom al tien jaar bezig aan de uitrol van een netwerk, maar de kabel stopt aan de straatkast. Glasvezel tot aan de voordeur ligt in de lijn van de plannen, maar blijft voorlopig beperkt tot relatief kleinschalige projecten met enkele honderden huizen.

In Nederland staan de zaken er beter voor. In 2010 hadden naar schatting 568.000 huizen al een glasvezelkabel tot in de meterkast lopen. In 2012 groeide het aantal aansluitingen met maar liefst 400.000, en momenteel zijn er naar schatting meer dan 1 miljoen huizen van glasvezel voorzien.
 

Advertentie