De teleurstellend verkopende Wii U brengt Nintendo in de rode cijfers. Een koerswijziging is op komst, maar eerst moet de nieuwe Mario-game het verlies goedmaken.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Dat de Wii U geen geweldige verkoophit is, wisten we al. Maar nu is duidelijk hoe zwaar de gameconsole Nintendo in de rode cijfers brengt. De Japanse fabrikant rapporteert vandaag een jaarverlies van 23,3 miljard yen, ruim 164 miljoen euro.

De Wii U heeft grote moeite aan te klampen bij de grote concurrenten. Sony verkocht van zijn nieuwe Playstation al zeven miljoen exemplaren binnen een half jaar. Ook Microsoft doet het prima met zijn Xbox One. Terwijl dat toestel nog lang niet overal verkrijgbaar is, zijn er toch al vijf miljoen van aan de man gebracht.

Nintendo daarentegen verkocht de afgelopen drie maanden een schamele 310.000 Wii U"s. Wat het totaal voorlopig brengt op ruim zes miljoen exemplaren sinds de lancering eind 2012. Nintendo had gerekend op negen miljoen stuks van zijn gameconsole met touchscreencontroller.

Deze forse tegenvaller betekent een omzetdaling van tien procent naar ruim vier miljard euro.

Nieuwe Mario Kart
In paniek zijn de Japanners niet, de bankrekening is nog goed gevuld. Hun hoop voor de korte termijn is gevestigd op de nieuwe versie van de populaire racegame Mario Kart, die eind deze maand verschijnt. Het spel moet de verkoop van de Wii U alsnog een impuls geven en leiden tot een winst van 20 miljard yen in het komende jaar, zo berekent topman Satoru Iwata.

Nintendo heeft stevig te lijden onder de populariteit van spellen op smartphones en tablets. Ondanks aandringen van analisten wil het bedrijf zijn games niet naar die platformen brengen. Iwata overweegt eerder de koers fundamenteel te verleggen naar het terrein “gezondheid”, vertelde hij onlangs in vage bewoordingen.

We denken dan spontaan aan een uitbreiding van de Wii Fit-formule, maar Iwata zegt er niet bij om welke producten of diensten het echt gaat, en ook niet wanneer ze gelanceerd worden. Nintendo is volgende maand niet aanwezig op de grote E3-gamingbeurs, dus nieuws erover wordt ook niet snel verwacht.