Nieuws

Google experimenteert met Stars-bladwijzers

Browserbladwijzers zijn niet langer essentieel voor veel gebruikers. Maar Google wil ze met Stars nieuw leven inblazen, en uitbreiden met andere favoriete info.

Google laat gebruikers al een sterretjespictogram gebruiken om belangrijke Gmail-berichten, Chrome-bladwijzers, Androidcontacten en Google Apps-documenten aan te duiden. Nu lijkt het bedrijf een dienst uit te testen die dat principe centraliseert: Stars.

Google-volger Florian Kiersch kreeg Google Stars al in april in het vizier, en publiceerde gisteren een video over de vermeende werking van de dienst. Deze is gebaseerd op bèta-toegang tot Googles dogfooding-testraamwerk.

[related_article id=”158901″]

Volgens de eerste dummy"s van de interface kunnen gebruikers met een stervormige knop in de adresbalk elke soort content op het web bewaren, organiseren in mappen, en zelfs automatisch laten sorteren met regels.

Bookmarks in ere
Google zou hiermee het concept van browserbookmarks een opfrisbeurt willen geven. Ooit een integraal onderdeel van internetgebruik, maar van zijn troon gestoten door efficiëntere zoekmachines en beter adressenbeheer in browsers zelf. Stars heeft echter het potentieel om buiten webpagina"s ook andere data uit Googlediensten en Android te organiseren en personaliseren, hoewel het voorlopig niet duidelijk is wat Googles exacte plannen voor de dienst zijn.

Volgens wat we momenteel kunnen zien, presenteert Google Stars alle starred items in een grid. Het verbergt websites die verdwenen zijn of besmet met spam, en biedt gebruikers de mogelijkheid om links te delen met contacten.

Bladwijzers zijn vooral in de verdrukking geraakt door de verbeteringen in zoekmachines: waarom zou je de moeite doen om je eigen archieven te doorzoeken, als je het sneller vindt door het even te googelen? Google zelf zou daarop kunnen inspelen door bookmarks, contacten, Gmail, en andere met sterren aangemerkte content op een elegante manier in zoekresultaten te verwerken. Geen voer voor privacyfanaten, maar misschien wel een eerste blik achter de schermen van de nieuwe zoekmachine?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business