Nieuws

iOS, Android of Windows Phone: welk platform moet je kiezen?

Ben je toe aan een nieuwe smartphone of tablet? Dan is kiezen tussen Android, iOS en Windows Phone best lastig. Wij verzamelden de voor- en nadelen.

Als je online op zoek gaat naar informatie over mobiele besturingssystemen, kom je al snel bij verhitte discussies uit, die afwisselend iOS, Android en Windows Phone willen kronen tot beste OS. Bovendien krijg je af te rekenen met een hele oceaan aan clichés en halve waarheden. Wij hielden het hoofd koel en geven jou de belangrijkste sterktes en zwaktes van elk systeem. Onthoud vooral dat er niet zoiets bestaat als het beste OS – zowel Android, Windows Phone als iOS heeft zijn goede en mindere punten. Wat van belang is, is wat jij verwacht van je besturingssysteem en smartphone.

iOS: de appkoning

Apple slaagt er altijd in om de nodige buzz te genereren rond zijn producten, wat hen al evenveel voor- als tegenstanders heeft bezorgd. Waarom is iOS je beste keuze, en wanneer laat je het beter links liggen?

[related_article id=”160734″]

Een van de grote voordelen van iOS-toestellen is dat ze je een intuïtieve, gestroomlijnde ervaring geven, zo uit de doos. Voor iedereen die geen tijd of zin heeft om zijn telefoon volledig naar zijn hand te zetten, is iOS een aanrader. ‘Intuïtief’ is natuurlijk een erg subjectief begrip en is ook een kwestie van gewoonte, maar iOS blijft heel gebruiksvriendelijk, van de instellingen tot de gebaren.

Versnippering

Daarnaast is de gebruikservaring vloeiend en vrij van vertraging, en verbruikt het OS niet te veel batterij of opslagruimte, gedeeltelijk omdat iOS qua hardware alleen rekening moet houden met de iPhone en iPad. Bij de laatste telling van Apple, eind april, gebruikte 87 procent van de App Store-bezoekers iOS 7, de laatste versie van het mobiele OS. Ter vergelijking: uit Googles cijfers van eind maart bleek dat 5,3 procent van alle Androidtoestellen op de laatste versie, KitKat, draaide. Omdat iOS een gesloten systeem is, is het verspreiden van updates en het ondersteunen van (iets) oudere modellen veel eenvoudiger.

Dat betekent altijd twee dingen: het integreert naadloos met andere Apple-toestellen, en er werd veel aandacht besteed aan het buitenste laagje virtuele verf. Als je ook werkt met een Mac en OS X, dan heeft iOS een flinke streep voor op een ander OS – van je bladwijzers tot je agenda, van je tekstbestanden tot je muziekcollectie: alles synchroniseert feilloos over al je toestellen. Het ‘designerige’ aspect van iOS is een nadeel en een voordeel tegelijk: als je Apples gevoel voor esthetiek deelt, dan vind je iOS een verademing, maar als je dat net waardeloos vindt, verliest het een flink deel van zijn aantrekkingskracht.

Gesloten

iOS biedt je maar heel weinig mogelijkheid om je toestel naar jouw hand te zetten, tenzij je het jailbreakt – wat dan meteen een van de grootste voordelen, namelijk de enorme stabiliteit van het OS, onderuithaalt. Als je het erg belangrijk vindt dat je elk detail kan tweaken, als je niet zonder widgets kan of de ingebouwde manier van werken sluit niet aan bij wat jij wil, dan is iOS niet voor jou.

Dit biedt je een aantal voordelen, zoals we hierboven al beschreven, maar ook voor zaken zoals veiligheid en de ontwikkeling van nieuwe apps. Het is natuurlijk ook een flinke beperking. Apps kan je enkel uit de officiële App Store halen; je kan het OS alleen draaien op Apples eigen toestellen; en je raakt sterker gebonden aan je ecosysteem, waardoor overschakelen vervelend kan zijn. Wel een kanttekening: geen enkel mobiel OS laat je helemaal vrij. Tot op zekere hoogte verbind je je altijd met een merk, en dat is ook niet erg. Zolang je maar weet waar je aan begint.

Android: open profiel

Met een marktaandeel van om en nabij de 80 procent is Android het besturingssysteem naar keuze voor de meeste smartphonegebruikers. Waarom is het OS van Google zo populair?

Eind 2008 maakte Android zijn debuut in de wereld van de mobiele telefonie met de HTC Dream. Sinds die tijd groeide het OS enorm in populariteit. Het grote geheim van Android: de open mentaliteit van Google. Android is toegankelijk voor iedereen en iedereen heeft het recht het OS te bewerken. Dat maakt het erg aantrekkelijk voor fabrikanten, maar vooral als gebruiker pluk je hier de vruchten van.

Flexibiliteit

Het grootste voordeel van Android is meteen ook een potentieel nadeel. De enorme flexibiliteit van het OS maakt het mogelijk dat het op veel verschillende smartphones geïnstalleerd kan worden. Er bestaat dus niet één Android-telefoon, er bestaan er honderden, verspreid over alle prijsklassen. Dat wil zeggen dat je niet zomaar een Android-toestel kan gaan kopen. Om een goede keuze te maken is een beetje voorafgaand opzoekwerk vereist. Een HTC Desire 300 van 199 euro kan natuurlijk niet tippen aan een Samsung Galaxy S5 van 699 euro en wie de beste telefoon voor zijn geld wil, informeert zich beter even.

Iedereen die wil (en kan), mag van Google aan de slag met de code van het OS. Die open mentaliteit resulteert in een uitgebreid gamma aan apps in de Google Play-store. Uiteraard zijn er de bekende apps en spelletjes, zoals Angry Birds, maar applicaties voor Android kunnen veel verder gaan. Zo kun je in enkele stappen het volledige uiterlijk van je telefoon veranderen via apps als Buzz Launcher of Apex Launcher. Verder bestaan er ontelbaar veel widgets, die exact de informatie of functie die jij interessant vindt op het beginscherm plaatsen, op een manier die jij mooi vindt. Dat maakt de mogelijke functionaliteit van een Android-telefoon vrijwel eindeloos.

Open mentaliteit

De open mentaliteit van Android maakt dat Google erg veel toelaat wat apps betreft. Zelfs wanneer je een bepaalde app niet vindt in de Play-store is het niet getreurd. Eén klik in de instellingen volstaat om te installeren wat je wil. Let wel, apps van buiten de Play-store worden niet gecontroleerd door Google en kunnen schadelijk zijn.

Wie een beetje tijd wil investeren kan erg veel aanpassen in Android. Van andere achtergronden over een wekker die ’s ochtends het weerbericht leest tot een bijna ‘bewuste’ telefoon, die weet wanneer je bijvoorbeeld op je werk bent en zich daaraan aanpast. Met Android kan het allemaal, al moet het natuurlijk niet. Ook wie gewoon een telefoon wil, zonder te veel poespas, zal erg tevreden zijn van zijn of haar Androidtoestel, maar vooral voor mensen die net dat beetje extra controle willen over hun zakcomputer is er geen alternatief.

Windows Phone: zoekend naar tractie

Windows Phone is de underdog op de smartphonemarkt. Het door Microsoft gemaakte besturingssysteem is een stuk minder populair dan de iPhone of Android, maar dat is onterecht.

Windows Phone is de jongste telg in de wereld van de mobiele besturingssystemen. Het gebruiksvriendelijke OS zag pas in 2010, twee jaar na Android en drie jaar na de iPhone, het levenslicht en knokt sindsdien voor een eerlijke plaats op de telefoonmarkt.

Kleurrijk en eenvoudig

Wie enige ervaring heeft met Windows 8 zal zich erg thuis voelen met een Windows Phone. Beide maken immers gebruik van Microsofts Modern-interface, vroeger Metro genoemd. Dat wil zeggen dat het startscherm op een Windows-telefoon heel sterk lijkt op dat van zijn grotere pc-broertje. Kleurrijke en duidelijke tegels met specifieke functies vullen het scherm. De grootte, plaats en kleur van de tegels kan zonder enige moeite aangepast worden, zodat zelfs de meest onervaren gebruiker zijn favoriete apps met één vingerdruk kan openen.

Alle belangrijke functies van de telefoon zijn op elkaar afgestemd. De duidelijke en minimalistische lay-out van de Windows Phone loopt naadloos door van het startscherm naar de sms- en e-mailapplicaties. Zelfs je Facebooknieuwsoverzicht is perfect geïntegreerd. Voor de basisfuncties voelt Windows Phone echt aan als een geheel, in plaats van een verzameling van apps en functies.

Net als Android beperkt Microsoft zich niet tot één fabrikant of model voor de productie van de telefoons. Daardoor bestaat er een mooie keuze aan Windows Phones, van klein, goedkoop en simpel tot duur, groot en met een spectaculaire camera. Vooral Nokia werkt actief samen met Microsoft en heeft sinds kort zijn mobilifonietak zelfs volledig overgedragen aan de reus uit Redmond. Maar zodra de telefoon is aangeschaft gaat de keuzevrijheid helaas achteruit.

Veel en weinig keuze

Wegens de mindere populariteit van het OS is de hoeveelheid beschikbare apps nog steeds lager dan bij de concurrentie. Intussen zijn de belangrijkste games en toepassingen echter wel op alle drie de besturingssystemen beschikbaar, dus eventuele hinder zal beperkt blijven. Bij het uitkomen van nieuwe apps zijn het spijtig genoeg de Windows-gebruikers die meestal het langst moeten wachten op hun versie.

De propere en minimalistische ingesteldheid van het besturingssysteem heeft ook een prijs. Wie houdt van Windows op pc omwille van de grote aanpasbaarheid zal van die vrijheid weinig terugvinden op een Windows Phone. Oppervlakkige aanpassingen zijn simpeler dan ooit, buiten de lijntjes kleuren is spijtig genoeg niet mogelijk. Dat maakt een Windows-toestel minder aantrekkelijk voor de techneut die uitgebreide controle wil. Als je aan een simpele, gestroomlijnde en vooral duidelijke telefoon denkt en toch keuze wil uit een ruim aanbod van toestellen zit je bij Windows Phone aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business