Microsoft werkt aan een toetsenbord dat handgebaren kan registreren.


Wat de meesten bijbleef van Tom Cruise" succesfilm Minority Report is niet zozeer het verhaal, maar eerder de manier waarom de computers van de toekomst met handbewegingen bestuurd worden.

Allemaal heel cool, maar wie acht uur per dag achter z’n desktop zit staat niet te springen om de hele tijd als een gek met zijn armen te staan zwaaien (al zou de extra beweging geen kwaad kunnen).


Alternatief touchscreen is ook niet ideaal voor grote computers. De hele tijd naar het scherm reiken wordt na een tijd vermoeiend. Gelukkig werkt Microsoft aan een oplossing die de functionaliteit van handbewegingen en touchscreenconventies naar de desktop brengt op een comfortabele manier, zonder dat daar extra hardware voor nodig is.

Stuur
Daartoe ontwikkelt de Windows-fabrikant Type-Hover-Swipe. Type-Hover-Swipe is een toetsenbord waarmee je die drie dingen kan doen. Microsoft rustte een klassiek toetsenbord uit met een netwerk van infraroodsensoren, die netjes tussen de toetsen worden geplaatst. De sensoren detecteren de positie en de vorm van je hand in een band van enkele centimeters boven het toetsenbord. Ze doen dat met een erg lage resolutie: slechts 96 bytes. Toch volstaat dat voor het accuraat herkennen van handbewegingen.

Met het toetsenbord kan je de pc bedienen door bewegingen, die je gewend bent van je smartphone of tablet, net boven het toetsenbord uit te voeren. Denk hierbij aan in- en uitzoomen, bladeren door documenten, wisselen tussen applicaties en meer. Je kan zelfs doen alsof je een stuur vast hebt om zo een racespel te besturen.

Het Type-Hover-Swipe toetsenbord is nog in ontwikkeling, maar het ziet er alvast veelbelovend uit. Met de nieuwe technologie kan Microsoft desktops eindelijk verzoenen met de nieuwe intuïtieve invoermethodes die we vandaag op andere toestellen gewend zijn.