Nieuws

Nokia ziet er beter uit dan Microsoft na overname

Nu de overname van de toestellenafdeling van Nokia door Microsoft definitief is, kan de balans opgemaakt worden. Het lijkt erop dat het Finse bedrijf beter uit de deal is gekomen, maar ook de softwaregigant heeft een positieve kijk op de toekomst.

Naarmate de tijd vordert ziet Nokia"s verkoop van de toestellenafdeling aan Microsoft er beter en beter uit. Stel je eens voor hoe de verkoop er over een paar jaar uitziet.

Microsoft zet de overname van Nokia"s hardwareafdeling – waar Stephen Elop nu bij de softwaregigant aan het hoofd staat – weg als een transformatieve deal. De transformatie ligt bij het oude Nokia, dat nu een netwerk-, patent- en navigatiebedrijf is.

[related_article id=”161452″]

Optimistische kijk
Microsoft verwelkomede vorige week Nokia"s toestellenafdeling, praatte over de toekomst en had een optimistische kijk op het mobiele landschap. De financiële resultaten van Nokia, de laatste met de toestelafdeling nog binnen boord, vertellen echter een ander verhaal.

De apparatenafdeling – Lumia en andere mobiele telefoons – worden grotendeels vertegenwoordigd door beëindigde bedrijfsactiviteiten. Met andere woorden: de handel in mobiele telefoons bevindt zich in een vrije val. 

Groot verlies toestellenafdeling
Het verlies dit kwartaal is 326 miljoen euro. “De afname van de verkoopcijfers van onze mobiele telefoons is grotendeels te wijten aan de zeer concurrerende markt”, schrijft Nokia in het laatste financiële verslag. Hieruit blijkt dat Nokia nog steeds in de schaduw van Apple en Android leeft. Bedenk dat het ook vorig jaar al geen vetpot was, zoals je uit onderstaande cijfers kunt opmaken.

De taak van Microsoft is om het bloeden te stoppen, optimaal gebruik te maken van de hardwarekennis van Nokia en dit alles op orde hebben voor het vierde en meest kritieke kwartaal: het vakantieseizoen.

Geld uitgeven
De taak van Nokia is het uitgeven van het geld van Microsoft om het bedrijf opnieuw uit te rusten. Denk onder meer aan:

  • Het terugbrengen van dividend nu de verliesgevende apparatenafdeling weg is
  • Aandelen terugkopen
  • Schulden wegnemen
  • Aandeelhouders een speciaal dividend geven.

Intussen gaat Nokia"s nieuwe topman Rajeev Suri bouwen aan de netwerkafdeling van het bedrijf, investeert hij in Nokia Here of de "locatiecloud", gaat aan de slag met patenten en ontwikkelt nieuwe producten. Het technologieteam van Nokia ziet meerdere gebieden als vruchtbare grond.

Wellicht kunnen we over een tijdje concluderen dat de deal tussen Nokia en Microsoft een win-winsituatie heeft opgeleverd voor beide ondernemingen. De aankoop van de toestelafdeling was niet enorm duur en als de softwaregigant de strijd aankan met Apple, dan is het zelfs een koopje geweest. Voorlopig plukt echter alleen Nokia nog de vruchten van de deal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business