Microsoft stelt een team samen dat onderzoek zal doen naar technologie van de toekomst.

Microsoft stelt een team samen dat onderzoek zal doen naar "technologie van een volgende generatie".

Het nieuwe team wordt gevormd binnen Microsoft Research en heet Special Projects Group. Volgens de taakomschrijving moeten de onderzoekers op zoek gaan naar “ontwrichtende technologieën die goed zijn voor het bedrijf en de maatschappij”. Zo stond het ook letterlijk op Microsoft Careers, de HR-website van het softwarebedrijf. Die jobaanbieding is ondertussen al verwijderd van de site.

Daarmee lijkt de nieuwe groep flink in het vaarwater te komen van Google X, de onderzoekscel van Google die onder meer de zelfrijdende auto’s, internettoegang via luchtballonnen (Google Loom) en Google Glass ontwikkelde. En die gelijkenis zou wel eens zo bedoeld kunnen zijn.

"Moeilijke en interessante problemen"
Naar verluidt wordt de onderzoeksgroep geleid door Norman Whitaker, een oudgediende van Darpa, de onderzoeksarm van het Amerikaanse leger. Hij was onder andere de manager van het Darpa Urban Challenge-programma dat zich met autonome auto’s en andere robots bezighield.

De onderzoeksgebieden waarop Special Research zich zal richten omvat “moeilijke en interessante problemen” op het gebied van netwerk, distributed computing, UX-ontwerp, de cloud, mobiele apparaten, kunstmatige intelligentie, big data en technologieën voor datacenters, zo blijkt uit een jobadvertentie.