Nieuws

Drie tips om uw beveiliging terug recht te trekken

Voorkomen is beter dan genezen. Ook inzake IT security. Drie tips om uw beveiliging terug recht te trekken. "Een security manager heeft geen enkele kans op falen."

 

 

Tip 1: De blik van de buitenstaander

Maar wat moet er dan precies allemaal gebeuren? Over de eerste stap zijn de meeste experts het ook roerend eens. Peter Debie, operations director bij Cheops: "Laat je systemen en je beveiligingsbeleid grondig doorlichten door een gecertificeerde auditor. Een security audit kost niet zo veel en laat je toe om je risico"s in kaart te brengen. Met die informatie kan je aan de slag om een budget op te stellen."

Tip 2: Gerichte investeringen

Niet elk systeem en elke informatie is even gevoelig of bedrijfskritiek. Het heeft dus geen zin om overal de duurste beveiligings- en opslagtechnologie tegenaan te gooien. “Categoriseer uw gegevens en systemen in volgorde van gevoeligheid en onmisbaarheid, en voorzie voor elke categorie de gepaste technologie", zo luidt dan ook Blair Semples, director of business development, bij Safenet advies.

Tip 3: Krachten bundelen

 De totaalkost voor een gerust gemoed kan behoorlijk afschrikken. U hebt immers niet alleen een gedegen software- en hardwareopstelling nodig om uw gegevens en systemen te beschermen, u hebt er bovenop ook heel wat security en storage expertise voor nodig. Daarom pleiten heel wat partijen voor een uitbesteding van deze activiteiten. Kim van Brugge, CEO van Portland, bijvoorbeeld: "Door deze verschuiving hoeven ondernemers niet meer na te denken over welke software en hardware nodig is en betalen ze per maand voor hun wensenpakket. Dat maakt de kosten inzichtelijk en het gebruik flexibel".

Zeker wanneer er grote investeringen mee gepaard gaan, zal uitbesteden vaak de beste oplossing blijken, weet Marc Vael, voorzitter van Isaca Belgium en chief audit executive bij Smals: "Toen de ziekenhuisdirectrice het hele plaatje onder ogen kreeg – de risico"s enerzijds en de vereiste investeringen om die risico"s in te perken anderzijds – was de keuze voor een extern datacenter vrij snel gemaakt."

Uitbesteden is dus een begrijpelijke denkpiste, zeker wanneer u bedenkt dat security- en storage-experts steeds meer in trek zijn en dus ook steeds duurder worden. Die menselijke kost spreiden over verschillende ondernemingen is dus ook een aantrekkelijke piste.

Zeker omdat het voor interne security managers vaak een frustrerende en onbegonnen strijd is, oordeelt Steven Heyde: "Een cybercrimineel of de cybercrime-industrie heeft de slachtoffers maar voor het uitkiezen. Lukt het niet, dan gaan ze gewoon naar de volgende of proberen iets anders. Een security manager heeft echter geen enkele kans op falen! Dat maakt het een ongelijke strijd." 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business