Nieuws

Aardverschuiving in camerabeveiliging

Een forse marktgroei, prijsdalingen en een technologische omwenteling. Er zijn rustigere omgevingen dan de markt voor camerabeveiliging.

Een forse marktgroei, prijsdalingen en een technologische omwenteling zijn de grote trends die we zien in de markt voor camerabeveiliging. Want een beveiligingscamera doet ondertussen meer dan beelden registreren.

Ook in 2014 zal de markt voor camerabewaking aanzienlijk groeien, tot bijna twaalf miljard euro. Een toename van twaalf procent in vergelijking met vorig jaar, voorspelt IHS Technology. Het is zo’n booming business dat er vandaag niet alleen gespecialiseerde bedrijven mee bezig zijn, zoals Axis Communications en Mobotix, maar ook algemene elektronicafabrikanten als Panasonic, Sony en Samsung, naast bestaande netwerkspecialisten als D-Link en NetGear.

Een typisch bewakingssysteem bestaat uit twee hoofdcomponenten: een reeks camera’s en een recorder die de beelden opslaat. Alleen is de technologie de laatste jaren ingrijpend veranderd. Camera’s worden steeds vaker draadloos verbonden of via Power-over-Ethernet (PoE), een relatief nieuwe ethernetstandaard die ook stroom doorlaat. Ook de recorder is ondertussen vervangen door een digitaal exemplaar.

[related_article id=”161920″]

In de cloud
Deze klassieke opstelling is nog steeds de norm, al zien we een snelle opkomst van digitale systemen. In zo’n IP-systeem gaat er meer macht naar de individuele camera: die kan zijn gegevens over een privaat netwerk of via het internet sturen, en ‘degradeert’ de recorder tot opslagserver.

Of hij wordt helemaal overgeslagen: de recentste systemen werken met opslag in de cloud, waarvoor je dus meestal ook een maandelijks abonnement moet nemen. Door deze opstelling is vaak ook minder technologische kennis nodig. Hierdoor is de bewakingscamera ook meer en meer bestemd voor kleine ondernemingen of thuisgebruikers.

Een vrij recente trend die we zien opdoemen, is dat de feed van het geïnstalleerde camerasysteem wordt gestreamd over het internet, naar je laptop of smartphone. Bedrijven als Samsung, D-Link, Logitech en NetGear hebben allemaal camera’s in het gamma die rechtstreeks met een clouddienst werken, en daardoor ook betrekkelijk goedkoop zijn. In plaats van de honderden tot duizenden euro’s die een klassiek, professioneel camerasysteem kost, hoest je voor dergelijke toestellen een prijs van gemiddeld 100 tot 250 euro per camera op.

In het netwerk
Ook de aanpasbaarheid is groter bij de nieuwste generatie camera’s: in plaats van een op voorhand uitgetekend systeem, waarin het aantal camera’s vastligt, kunnen er hier gewoon nieuwe camera’s worden toegevoegd naar wens van de gebruiker. “Een typisch netwerkcamerasysteem appelleert aan een compleet nieuwe soort eindgebruiker”, zegt Jon Cropley, analist bij marktstudiebureau IMS Research. “Ze beginnen met één camera, die een bepaald deel van hun kantoor of woonst in de gaten moet houden, en voegen daar achteraf nieuwe camera’s aan toe.”

Toch maken IP-camera’s momenteel nog maar een minderheid van de geïnstalleerde camerasystemen uit. De vervangingsmarkt verloopt namelijk eerder traag, aangezien beveiligingscamera’s zijn gebouwd om lang mee te gaan. “Wie enkele jaren geleden een volledig beveiligingscamerasysteem heeft geïnstalleerd, is nog niet toe aan een nieuw”, zegt Ray Mauritsson, directeur van Axis Communications. Maar nieuwe aankopen gebeuren vooral in de netwerkcategorie.

Professioneel
Het grote verschil tussen een professioneel systeem en een beveiligingscamera voor consumenten zit hem vandaag vooral nog in de functies en in het betere beeld. Momenteel kun je stellen dat de betere beveiligingscamera’s, die van de professionele soort dus, een gemiddelde scoren van vijf megapixels. De camera’s uit het topsegment leveren dan ook hogedefinitiebeelden af.

“HDTV is onze belangrijkste groeipool”, aldus Ray Mauritsson. “De recentste modellen hebben een kijkscherpte die bijna verdergaat dan die van het menselijke oog. De bruikbaarheid van de beelden is natuurlijk erg belangrijk, want dat is het element waarmee eventuele daders kunnen worden gepakt wanneer er een inbraak is geweest.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business