In grote organisaties is mobile device management (MDM) vaak niet meer weg te denken. Maar zijn zo'n systemen ook in een KMO werkbaar?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!In KMO’s is BYOD meer de norm dan in grote bedrijven. Dat maakt het toepassen van mobile device management (MDM) wat lastiger, omdat werknemers huiveren om een MDM-oplossing op hun persoonlijke toestel te installeren. Kleinere bedrijven kiezen er dan soms voor om helemaal geen MDM te gebruiken. Ze gokken erop dat ze toch niet op de radar van computercriminelen verschijnen.

Bedrijven die niet de middelen hebben voor een traditionele gecentraliseerde MDM-opstelling, hebben echter wel de keuze uit een aantal alternatieven:

1. Cloudversie van een MDM-oplossing

Heel wat MDM-leveranciers bieden een cloudversie van hun producten aan, waardoor u niet de hele MDM-back-end erachter in huis moet halen.

2. KMO-pakket van een MDM-oplossing

Andere MDM-leveranciers bieden KMO-pakketten aan met ondersteuning voor 20 toestellen, wat in heel wat kleine bedrijven voldoende is.

3. MDM-functionaliteit in andere oplossingen

Een andere oplossing is gebruik te maken van de MDM-functionaliteit die Microsoft in toepassingen zoals ActiveSync en Office 365 ingebouwd heeft. De mogelijkheden zijn wel beperkt en zaken als het blokkeren van toestellen verlopen nogal complex, maar als u de toepassingen al hebt, krijgt u de functionaliteit er vanzelf bij.

4. Mobiele beveiligingssuites

Ook zonder een MDM-oplossing kunt u uw toestellen al heel wat beveiligen. Sommige bedrijven gebruiken in de plaats bijvoorbeeld beveiligingssuites zoals van Symantec of Norton op hun mobiele toestellen. Het nadeel is dat gebruikers daar meestal niet zo’n voorstander van zijn, omdat die oplossingen hun toestel vertragen.

In samenwerking met CIO.com.