Heel wat bedrijven hebben datawetenschappers nodig, maar weten niet waarnaar ze moeten zoeken. Over welke kwaliteiten moet een datawetenschapper beschikken?

De job ‘datawetenschapper’ is nog vrij nieuw, waardoor er geen standaard jobbeschrijvingen voor zijn. De volgende punten kunnen echter helpen bij een selectie:

1. Een goede datawetenschapper begrijpt statistiek en de wetten van grote getallen

Trends zijn te vinden in getallen, vooral grote hoeveelheden getallen. Een goede datawetenschapper kan uit die grote hoeveelheden gegevens met behulp van statistiek trends halen en die vertalen in predictive analytics. Een wiskundige opleiding is ideaal, maar een praktischer opleiding met een focus op statistiek volstaat.

2. Een goede datawetenschapper is nieuwsgierig

Datawetenschappers moeten niet enkel databasequery’s draaien om het antwoord op een specifieke vraag te vinden. Nee, ze moeten zich ook afvragen welke andere informatie nog interessant zou kunnen zijn en welke vragen die de organisatie nog nooit gesteld heeft nuttig zouden zijn. Dit vermogen kunt u tijdens een sollicitatiegesprek testen door hypothetische scenario’s voor te leggen en de kandidaat aan te sporen om out-of-the-box te denken.

3. Een goede datawetenschapper kent het ontwerp en de implementatie van databases

Het is niet voldoende om een onderzoekswetenschapper te zijn (het vorige puntje), maar een goede datawetenschapper moet zijn tools ook kunnen tunen. Zelfs in de tijd van big data zijn een fundamenteel begrip van relationele databases en een diepgaande kennis van SQL essentieel.

4. Een goede datawetenschapper trekt zich uit de slag met scripts

Heel wat query’s van gegevens gebeuren in scripts. Python wordt het vaakst gebruikt door datawetenschappers, maar tijdens een sollicitatiegesprek moet u vooral testen of de kandidaat in ‘pseudocode’ de werking van een query kan uitleggen. Daardoor test u de kwaliteit van zijn denken en zijn aanpak van het probleem.

In samenwerking met CIO.com.