Sweex, het Nederlandse bedrijf achter Yarvik-tablets en -smartphones, heeft het faillissement aangevraagd. Volgens de eigenaar ligt dit aan het hoge aantal retouren en slecht management.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!



Eigenaar Leon Planken van het Nederlandse Sweex heeft het faillissement aangevraagd voor zijn computerbedrijf. Tegenwoordig is het bedrijf uit Delft vooral bekend van Yarvik, de merknaam voor de productlijn van mobiele telefoons en tablets.

Volgens Planken ligt het grote pijnpunt bij het aantal retouren van Yarvikproducten. “We krijgen vijftien procent terug”, laat de selfmade miljonair aan Quote weten. “Die kosten lopen op tot vier miljoen euro. Dat konden we niet meer aan.”

Dure directeur
Verder heeft Planken geen goed woord over voor de voormalige directeur. “Die gast was bedoeld als echt zwaargewicht en kreeg drie ton salaris per jaar”, vertelt hij. “Maar hij heeft hier gewoon stilgezeten, uit het raam gekeken en mooie plannetjes bedacht. Verder heeft hij allemaal dure mannetjes aangenomen die nul komma nul gevoel hadden bij Sweex.”

Daarnaast weet de directeur niet goed om te gaan met de retouren en de logistieke problemen die daardoor ontstonden. Planken: “Hij had absoluut geen oog voor de behoeften van het bedrijf. In oktober heb ik hem eruit gegooid en ben ik zelf aan het roer gaan zitten, maar het was al te laat.”

Computerartikelen
Hoe het nu verder gaat durft Planken niet te zeggen. “Ik heb spijt dat we ons te veel op Yarvik hebben geconcentreerd en te weinig op Sweex. We hadden gewoon rustig door moeten gaan met het uitbrengen van Apple-accessoires onder Sweex, dan hadden we hier nog gewoon gezeten”, concludeert hij.

Eind jaren negentig richtte Planken vanuit de computerzaak van zijn vader een eigen merk op om computerartikelen te verkopen. Dat werd Sweex. De jaren daarna groeide het bedrijf flink en waren de producten in meer dan twintig landen verkrijgbaar. Daar komt na vijftien jaar een einde aan. De afhandeling van de zaak ligt in handen van de curator.