Nieuws

België vraagt veel meer Facebookgegevens dan Nederland

België doet relatief vaak een verzoek aan Facebook om persoonsgegevens vrij te geven. Veel vaker dan Nederland.

In de nasleep van de NSA-schandalen geeft Facebook ieder halfjaar cijfers vrij over de interesse van regeringen in de persoonlijke data waar het bedrijf toegang tot heeft.

Uit de gegevens van juli tot december van 2013 blijkt dat de Belgische overheid 154 keer informatie vroeg aan Facebook, over in totaal 196 personen.

[related_article id=”158578″]

Bij zo’n aanvraag wil een overheid volgens Facebook relatief onschuldige dingen te weten komen, zoals hoelang een persoon al lid is. Maar soms gaat het ook over ingrijpendere inbreuken op de privacy. Denk dan aan het opvragen van IP-adressen of zelfs persoonlijke accountinformatie.

De cijfers van het afgelopen halfjaar verschillen niet zoveel met die van de periode tussen januari en juni van vorig jaar. Toen stuurde België 150 aanvragen over 169 personen naar Facebook.

In vergelijking met Nederland is België wel erg geïnteresseerd in de Facebookaccounts van zijn onderdanen. In heel vorig jaar stuurde Nederland maar 34 aanvragen voor informatie over amper 43 personen.

Daar komt nog bij dat Facebook meer geneigd is om in te gaan op aanvragen tot informatie van België in vergelijking met die van Nederland. Meer dan 65% van de Belgische verzoeken wordt ingewilligd, tegenover slechts 36% van de Nederlandse.

Censuur
Facebook gaat na of verzoeken van landen wel wettig zijn. Het bedrijf zal alleen gegevens over zijn sociaal netwerk delen wanneer aanvragen wettelijk gefundeerd en gegrond zijn. Dan nog probeert het bedrijf zich te beperken tot algemene accountgegevens. Volgens Facebook kaderen de verzoeken tot informatie bijna uitsluitend in strafrechtelijke onderzoeken.

In België noch Nederland werden Facebookgegevens het afgelopen jaar gecensureerd. In Duitsland ligt dat anders: 84 zaken konden in ons buurland niet bekeken worden. Facebook kan inhoud censureren wanneer die in strijd is met nationale wetgeving. In het geval van Duitsland kan het bijvoorbeeld gaan om Facebookgroepen die de Holocaust ontkennen.

Het is nog maar de tweede keer dat Facebook het verslag publiceert. Iedereen kan de gegevens hier bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business