Nieuws

Zes manieren waarop het Internet of Things beveiliging transformeert

Bij het Internet of Things denkt iedereen aan onschuldige consumentenapparaten. Achter het onschuldige uiterlijk schuilen echter heel wat gevaren voor bedrijven.

Bedrijven hebben waarschijnlijk geen ijskast die met internet verbonden is, maar toch kunnen ze maar beter hun ogen open houden voor het fenomeen Internet of Things (IoT). De invloed op enterprise security is immers niet min:

1. Miljarden nieuwe onveilige eindpunten

De voorspellingen over het aantal met internet verbonden “dingen” in 2020 variëren van 26 miljard (Gartner) tot 212 miljard (IDC). Vast staat dat heel wat van die apparaten in de consumentenmarkt ontstaan en daarna ook in bedrijven binnenkomen. Bedrijven krijgen daardoor met heel wat onveilige eindpunten te maken.

2. IoT en bedrijfsnetwerken doorkruisen elkaar

U zou in principe het Internet of Things gescheiden kunnen houden van uw bedrijfsnetwerk, maar dat is in de praktijk onhoudbaar. En zelfs al segmenteert u uw netwerken, er zullen altijd punten zijn waar beide netwerken elkaar doorkruisen.

3. Heterogene apparaten

Het IoT-universum ziet er helemaal anders uit dan het gelaagde softwaremodel dat we nu in bedrijven kennen. Niet alleen de apparaten zelf zijn heel heterogeen, ze draaien elk ook hun eigen besturingssysteem dat nauw op de hardware en de toepassing afgestemd is en gebruiken allerlei protocols die bedrijven niet gewoon zijn, zoals ZigBee, WebHooks en IoT6.

4. Meer fysieke schade

Al die apparaten met een IP-adres zorgen voor heel wat extra fysieke risico’s. Auto’s, verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen die via internet bereikbaar zijn, kunnen heel wat schade aanrichten als ze slecht geconfigureerd zijn er iemand misbruik van maakt.

5. Een nieuwe supply chain

Heel wat van de producenten van IoT-apparaten zijn bedrijven waar de IT-beveiligingsafdelingen geen ervaring mee hebben. Ze zullen dus erop moeten vertrouwen dat die producenten voor beveiligingspatches zorgen of de technologie zelf moeten ondersteunen.

6. Een grotere schaal

De bedreigingen van het Internet of Things verschillen niet zoveel van het huidige internet. Alleen gebeurt alles op veel grotere schaal. Beeld u eens in wat voor moeite de beveiliging van uw bedrijf kost als het aantal aanvallen vertienvoudigt…

In samenwerking met ComputerWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business