Vandaag is het 50 jaar geleden dat IBM de System/360 op de markt bracht, de eerste mainframe computer. De mainframe is nog steeds erg ingeburgerd, ook in ons land.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 

Vandaag is het 50 jaar geleden dat IBM de System/360 op de markt bracht, de eerste mainframe computer. Vandaag is de mainframe nog steeds erg ingeburgerd, ook in ons land.

Overlever

‘De mainframe is dood’, zegt de ene. ‘De mainframe beleeft zijn comeback’, volgens de andere. Beiden hebben gelijk, zo blijkt uit een recente analyse van Smart Business.

Voor alle duidelijkheid: servers op basis van X86-technologie vormen veruit de grootste groep serversystemen binnen de zakelijke markt. Voor mainframe systemen lijkt nu de situatie te gelden dat bedrijven die deze systemen willen en kunnen vervangen dit nu wel gedaan hebben.

De gebruikersgroep van mainframesystemen blijft de laatste jaren vrijwel constant op iets meer dan 3 procent van de locaties. De mainframe verdwijnt dus zeker niet. 

Afhankelijk

In de loop van vijf decennia hebben de afstammelingen van de eerste mainframe talloze uitvindingen mogelijk gemaakt, van barcodes over het verkeerslichtsysteem tot transacties op de moderne beurs en het boeken van een vlucht.

Waar de meeste consumenten niet beseffen dat ze elke dag gebruik maken van het mainframe, zouden ze onmogelijk zonder kunnen. Vrijwel alle grote organisaties zijn van mainframes afhankelijk bij het verwerken van hun zwaarste, meest data-intensieve taken. Enkele voorbeelden:

– Visa verwerkt jaarlijks 20 procent van ’s werelds bruto nationaal product door middel van mainframes. 
– Medische wetenschappers proberen nieuwe behandelingen voor reuma te ontdekken met behulp van analytics op het mainframe
– In Ghana wordt geprobeerd om de HIV-overdracht van moeder op kind te vertragen met Big Data Analytics op mainframes.

Momenteel zien we opnieuw ontwikkelingen in de ICT-wereld die van even groot belang zijn als de introductie van de 360. Mainframe-capaciteit lijkt vandaag evenwel voor iedereen weggelegd. Niet alleen multinationals, maar ook start-ups, studenten en consumenten krijgen steeds meer toegang tot de capaciteit van supermachines via de cloud.